
Kókusztejes, gyömbéres, édes-fűszeres paradicsomleves - Így sokkal selymesebb

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Üde, krémes tavaszi rizottó: roppanós spárga és citrom dobja fel

8 szuper, változatos recept főtt tojással: a salátától a fasírtig

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat
Lehet az ételeket a végtelenségig variálni? Úgy tűnik, igen, és enélkül mi néha meg is bolondulnánk.
A gyerekeim számára a leghétköznapibb fogások jelentik a legmagasabb szintű élvezetet, álmukból felkeltve is ezeket kérik, ezeket eszik meg bármilyen körülmények között. Ilyen a zöldborsófőzelék, a húsleves, a túrógombóc, de mindenekfelett a paradicsomleves.
Márpedig a felnőtt ember alapesetben nem szeretne hetente többször paradicsomlevest enni, ezért muszáj valahogy túljárni az eszükön, különben megpusztulunk az unalomtól. Így készült el már a nagyon-nagyon sokadik paradicsomleves-verzió a konyhánkban. A klasszikus menzás betűtésztás, az olasz bazsalikomos és sok más változat után szerencsére ezt a kissé elrugaszkodott verziót is elfogadta a felügyelő bizottság.
A kókusztej és a paradicsom, bár ellentétes jellegű alapanyagok, nagyon jól kiegészítik egymást. Ezt az indiai currykből is jól tudjuk, de levesben most próbáltuk ki először, és nagyon jól sikerült. Ha nem gyerekeknek készül, mehet bele még több fűszer és lehet még csípősebb.
Kókusztejes-gyömbéres paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre
- 700 gramm passata (passzírozott paradicsom)
- 5 deciliter víz/alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
- 3 deciliter kókusztej
Elkészítés:
Egy lábosba olajat öntünk, beletesszük a felaprított fokhagymát és a lereszelt gyömbért, majd alacsony lángon melegíteni kezdjük. Mikor illatozni kezd, hozzáöntjük a paradicsomot, a vizet, sózzuk, majd az egészet felforraljuk. Néhány perc főzés után hozzáöntjük a kókusztejet, de vele már csak összemelegítjük a levest.
Valamilyen ropogós feltéttel tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors