10 meglepő alapanyag, amiből akkor is szuper levesbetét lesz, ha épp nincs otthon semmid

zellerleves - cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Végre itt a krémlevesszezon, mostantól májusig egymás után főzzük különböző kombinációkban. De mi kerüljön a tetejére? Tíz ötletünk is van.

Nagy levesezők vagyunk, de ez csak azóta van így minden generáció esetében, mióta rájöttünk a levesbetétek - vagyis ebben az esetben inkább feltétek -varázslatos erejére, amit nem érdemes lebecsülni.

Még a legfinnyásabb gyerek is szívesen megeszi az akármelyik zöldségből készült krémlevest, ha azon olyan feltét van, amit szeret. Az ő szemükben a ruha teszi az embert, vagyis a feltéttől nyer értelmet a leves. Feltét pedig lehet bármiből, a fontos csak az, hogy ropogós legyen és valamilyen szempont szerint párosítható a leves alapízével, vagy azért, mert hozzá hasonló, vagy éppen azért, mert jól kontrasztba állítható vele.

Magok

Nem csak a sütőtökhöz megy a tökmag, de a répához is a mogyoró, a karfiolhoz a dió, a napraforgó pedig szinte mindhez jó. Megpirítva még jobbak lesznek, de akár különböző kombinációkban is mehetnek a levesre.

sütőtök krémleves ajánló

Sajtok

Morzsolt vagy reszelt sajtok különböző fajtái és kombináció jól mennek egy csomó zöldség ízéhez, olyannyira, hogy akár a többi alapanyag mellé, kiegészítő feltétként is érdemes őket bevetni.

Rágcsálnivalók

Mire jó a zacskók alján maradt ropi, perec, csipsz vagy sós kekszmaradék? Hát levesbetétnek, a legtökéletesebb megoldás minden sós leveshez - mostanában különösen a zöldségcsipszeket szeretjük nagyon, de a pattogatott kukorica is fantasztikusan feldob minden levest.

Zöldséghulladékok

Brokkoliszár, karfiolszár, reteklevél, mind remek alapok lehetnek levesbetétnek, csak sütőben vagy egy kis zsiradékon serpenyőben ropogósra kell őket sütni.

Kenyér- és pékárumaradékok

A kruton alap, hogy a legjobb, de tulajdonképpen bármiből lehet levesbetét, ami otthon van, sőt. Kalácsból vagy más édeskés zsömle-, kiflimaradékból még izgalmasabb lehet az eredmény. Az persze fontos, hogy száraz legyen és ropogósra pirult - erről korábban itt írtunk.

brokkoli ajanlo

Aprított zöldségek

Főleg a hideg, nyári levesekhez mennek nagyon a salsák, aprított zöldségek, gyümölcsök frissen is - különösen a paprika, az uborka, a retek, tehát a friss és ropogós zöldségek.

Ropogósra pirított grillsajt

A gomolyákat és halloumi sajtokat levesbetétként is alkalmazhatjuk, csak kisebb kockákra kell őket vágni és nagyon ropogósra sütni.

Sült sonka

A pirított szalonna vagy sonka a legtöbb levesnek jó párja, mi különösen brokkolihoz, sütőtökhöz szeretjük, de alkalmaztuk már gesztenyekrémlevesen is.

Olajos finomságok

Akinek a hűtőjében van aszalt paradicsom és olajbogyó, vagy csak az egyikük, próbálja ki levesbe, mert nagyon sok alapnak jót tehet vele. Mivel nem ropog, ezek is inkább kiegészítő feltétnek mennek jól valamilyen más állagú mellé.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon