Ehető napfény sütőtök formában, avagy kókuszos sütőtökfőzelék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtököt sose lehet megunni, ráadásul, ha elő sem bukkan a nap, muszáj legalább a tányérra ehető formájú napfényt tenni.
A sütőtököt szerencsére nemcsak én szeretem ennyire, hanem a gyerekek is: mindegyiküknek ez volt a kedvenc étele közvetlenül az anyatejet követően és ez azóta sem változott.
Egészséges és tápláló
Állítólag nem csak a színe olyan, mint a napfény, de legalább annyira egészséges is, sok D-vitamin van benne, amit ilyenkor a legjobban hiányol a szervezet, de sok más vitaminban is gazdag, sok rost van benne és a szénhidráttartalma sem annyira magas, mint amennyire a zöldség maga laktató.
Most főzelék készült belőle: ehhez a hosszúkás amerikai változat passzol a legjobban, ebből érdemes készíteni, mert könnyebb felkockázni és pucolni, mint a vastag, szürke héjú változatot. A kókusz és a sütőtök hasonlóképpen természetesen édesek, ezért jól mennek egymáshoz. A kókusztejet pirított kókuszcsipsz is kiegészíti, nemcsak az ízvilág megerősítése végett, hanem azért is, mert a lágy főzelékben jó kontrasztot képez a ropogós pehely.
Kókuszos sütőtökfőzelék
Hozzávalók
- 1 evőkanál vaj
- 0.5 fej hagyma
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 ujjnyi darab friss gyömbér, szeletelve
- 0.5 kilogramm sütőtök
- 4 deciliter kókusztej
- ízlés szerint kókuszcsipsz
- ízlés szerint lime
Elkészítés:
A vajon megpárolom a hagymát, hozzáadom a gyömbért és a többi fűszert. A tököt meghámozom és felkockázom. A hagymás-fűszeres alaphoz keverem, és felöntöm a kókusztejjel. Ha ez nem elég folyadék ahhoz, hogy éppen ellepje, akkor hozzáadok még egy kis vizet. Sózom, majd alacsony lángon főzöm, míg a tök meg nem puhul. Amikor kész, belefacsarom a zöldcitromot, és pirított kókuszcsipsszel tálalom.
Fotók: Ács Bori/Sóbors