Régimódi sárgaborsóleves kolbásszal: filléres finomság a nagyi konyhájából
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha olcsót és finomat készítenél, akkor érdemes megkérdezni a nagyit, biztos lesz 1-2 jó ötlete, de nekünk is van pár tippünk.
Szűkebb pénztárcából nem egyszerű gazdálkodni, ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondanod a finom fogásokról!
A nagymamák a szerény étkek mesterei, számukra sosem jelent problémát, ha néhány alapanyagból kell csodát tenni az asztalra. Érdemes megfogadni a tanácsaikat és alkalmazni a bevált receptjeiket, így még a hagyományokat is életben tarthatod.
A sárgaborsó nem épp a legnépszerűbb hüvelyes, pedig olcsó, egészséges és nagyon ízletes ételek készülhetnek belőle. A rostban gazdag finomság levesnek is tökéletes alapanyag, egy kis kolbásszal, szerény fűszerekkel tápláló és ízekben gazdag levet készíthetsz belőle.
Kolbászos sárgaborsóleves
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg sárgaborsó
- só ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 15 dkg füstölt kolbász
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál pirospaprika (opcionális)
- fehér bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
A sárgaborsót mossuk meg, öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi, és egy estét hagyjuk a vízben ázni.
Másnap szűrjük le és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk és forraljuk fel.
A megtisztított hagymát és fokhagymát aprítsuk finomra, adjuk a borsóhoz, főzzük kis lángon 40-50 percig, amíg a borsó megpuhul, akkor jó, ha kezd szétfőni.
Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd a felkarikázott kolbászt dobjuk rá és pirítsuk meg.
A lepirított kolbászkarikákat szedjük tányérra, a zsírjára dobjuk rá a lisztet, keverjük el. Adjuk hozzá a pirospaprikát és a leves főzővízéből 1-2 merőkanálnyit, keverjük csomómentesre, majd adjuk a leveshez. Ezután a kolbászt is tegyük a levesbe, ízesítsük borssal, és 1-2 percig főzzük még.
Tálalásnál finomra aprított petrezselyemmel is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images