Isteni, hagyományos sárgaborsó-főzelék: liszt nélkül, paprikásan készül

sárgaborsófőzelék2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sárgaborsó tényleg filléres alapanyag, pár száz forintból elkészítheted ezt az ízletes főzeléket.

Klasszikus menzakaja a sárgaborsó-főzelék, amit - sajnos - sokan a mai napig ki nem állhatnak, a rossz élmény után nem adtak újabb esélyt neki. Pedig a fehérjében gazdag hüvelyesből isteni főzelék készülhet, csak annyi a titka, hogy nem kell bele lisztet keverni, felesleges betonsűrűségűre készíteni. 

A sárgaborsó saját magát sűríti be, ahogy puhul, magába szívja a vizet, ezért valószínűleg pótolni kell majd a folyadékot a főzés során. A fűszereket nem kell túlbonyolítani, elég pár gerezd fokhagyma és persze babérlevél mellé.

Áztatás

Bevallom, én nem mindig áztatom be a sárgaborsót, anélkül is megpuhul nagyjából 1 óra alatt. Ha azonban van rá időd és gyorsítani szeretnél a folyamaton, előző este vagy a főzés előtt pár órával áztasd be a hüvelyest. Mikor nekiállsz a főzeléknek, öntsd le róla az áztatóvizet és tisztában tedd fel főni.

Sárgaborsó-főzelék

sárgaborsófőzelék

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dekagramm sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 liter alaplé/víz
  • 3 darab babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A sárgaborsót öblítsük, válogassuk át, tegyük félre. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra. 

Egy lábasban melegítsünk olajat, dobjuk rá az összekockázott hagymát. 4-5 percig dinszteljük, mikor átlátszó, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után szórjuk rá a pirospaprikát, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel fél deci vízzel. Mikor a paprika elolvadt, adjuk hozzá a sárgaborsót, alaposan keverjük át a hagymás alappal.

Öntsük fel 1 liter alaplével - ha nincs, akkor vízzel -, majd forrásig melegítsük. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt főzzük. Időközönként keverjük meg, mert ahogy sűrűsödik, könnyen le tud égni. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. Nagyjából 60-70 perc alatt puhára fő.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük