Habos, könnyű felfújt kölesből - Több benne a rost, mint a rizskochban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A rizskoch ősi kedvencünk, de mi van, ha ugyanazt elkészítjük kölesből, változik valami?
A köles csodálatos dolog, minden sokkal krémesebb lesz vele, ugyanakkor rostban gazdagabb és egészségesebb a rizsnél. Sokáig zavart az enyhén kesernyés mellékíze, de mióta nagyon alaposan átmosom és beáztatom főzés előtt, az is eltűnt.
A felfújt is ezerszer krémesebb, habosabb, könnyebb lesz belőle, ráadásul gluténmentes. Akár növényi itallal is készíthető, akkor tejérzékenyek is ehetik.
Kölesfelfújt
Hozzávalók 4 személyre
- 150 gramm köles
- 7 deciliter tej vagy növényi ital
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 nagy csipet só
- 4 darab tojás
Elkészítés:
A kölest szűrőbe tesszük és folyó vízzel átöblítjük. Tálba öntjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, fél órát áztatjuk. Lábosba tesszük, felöntjük a tejjel, sózzuk, hozzákeverjük a cukrot, majd a lehető legalacsonyabb lángon gyakran megkevergetve péppé főzzük a kölest. Ha kell, adunk még hozzá egy kis tejet.
Amikor puha, hagyjuk egészen kihűlni. A sütőt előmelegítjük 180 fokon. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgáit alaposan elkeverjük a kölessel, majd hozzáadjuk a habot is, óvatosan a masszához forgatjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük a masszát. Addig sütjük, míg aranyló színt nem kap, de még nem egészen szilárd, ekkor kivesszük, langyosan tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors