Habos, könnyű felfújt kölesből - Több benne a rost, mint a rizskochban
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A rizskoch ősi kedvencünk, de mi van, ha ugyanazt elkészítjük kölesből, változik valami?
A köles csodálatos dolog, minden sokkal krémesebb lesz vele, ugyanakkor rostban gazdagabb és egészségesebb a rizsnél. Sokáig zavart az enyhén kesernyés mellékíze, de mióta nagyon alaposan átmosom és beáztatom főzés előtt, az is eltűnt.
A felfújt is ezerszer krémesebb, habosabb, könnyebb lesz belőle, ráadásul gluténmentes. Akár növényi itallal is készíthető, akkor tejérzékenyek is ehetik.
Kölesfelfújt
Hozzávalók 4 személyre
- 150 gramm köles
- 7 deciliter tej vagy növényi ital
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 nagy csipet só
- 4 darab tojás
Elkészítés:
A kölest szűrőbe tesszük és folyó vízzel átöblítjük. Tálba öntjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, fél órát áztatjuk. Lábosba tesszük, felöntjük a tejjel, sózzuk, hozzákeverjük a cukrot, majd a lehető legalacsonyabb lángon gyakran megkevergetve péppé főzzük a kölest. Ha kell, adunk még hozzá egy kis tejet.
Amikor puha, hagyjuk egészen kihűlni. A sütőt előmelegítjük 180 fokon. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgáit alaposan elkeverjük a kölessel, majd hozzáadjuk a habot is, óvatosan a masszához forgatjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük a masszát. Addig sütjük, míg aranyló színt nem kap, de még nem egészen szilárd, ekkor kivesszük, langyosan tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors