A tejbegríz bevált receptje: ezekkel az arányokkal lesz tökéletes
Se nem folyós, se nem sűrű: a tejbegríz egyik nagy titka az arányokban rejlik. Gyümölcsökkel nyáriasabbá teheted.
Ha unod a tejbegrízt, a tejberizsnél pedig gyorsabb alternatívát keresel, próbáld ki a krémes köleskását, 10-15 perc alatt elkészül, és legalább olyan finom. A köles egyébként is szuper és sokrétűen felhasználható alapanyag, túró helyett gyakran alkalmazzák. Arról, hogy miért érdemes fogyasztani, itt olvashatsz bővebben.
A köles viszonylag semleges ízű, így bátran lehet fűszerezni, viszont arra nagyon figyelni kell, hogy alaposan mosd át, különben keserű lesz. Addig cseréld rajta a vizet, míg az teljesen átlátszó nem lesz. Ha ezzel megvagy, utána már csak meg kell főzni vízben vagy tejben a kölest, mézzel, citrommal, fahéjjal ízesíteni, és készen is van a mennyei kása.
A kölest nagyon alaposan mossuk át, különben keserű lesz. Akkor jó, amikor a vize már tiszta, áttetsző. Akár be is lehet áztatni, majd cserélni rajta a vizet, amíg már nem zavaros.
A kölest tegyük fel a vízzel és egy csipet sóval a gáztűzhelyre. Kezdjük el melegíteni, közben kevergessük. Amikor a köles magába szívta a vizet, öntsük fel a tejjel. Adjuk hozzá a mézet, a vaníliát, a citromhéjat és a fahéjat. Folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább, míg be nem sűrűsödik. Kóstoljuk meg, ha esetleg még nem puha a köles, öntsünk még rá egy kevés tejet.
Vegyük le a tűzről, osszuk szét négy kisebb tálka között. Tegyünk mindegyik tetejére lekvárt vagy gyümölcsöt, majd melegen vagy hidegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu