Házi ropi egyszerűen: sajttal töltött csavart sajtos rúd leveles tésztából
Egy vidám baráti estére nem is kell finomabb ropogtatnivaló ennél a sajtos házi ropinál.
A sütik és a desszertek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a ropogtatnivalók, pedig a rengeteg édes mellett nagyon jólesik néha valami sós nassolnivaló. Ez a köményes-sajtos rúd isteni finom, a tésztája rengeteg vajjal készül, így nagyon omlós, a különlegessége pedig abban rejlik, hogy feta sajttal kell összedolgozni.
Valamiért a sós nasikról azt gondoljuk, hogy nehéz elkészíteni őket, pedig ez a sós rúd nem csak gyorsan, nagyon egyszerűen is készül. Nem kell sok időt szánni a formázására sem, csak nyújtsd ki, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval vágd csíkokra, és készen is van.
A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze. Adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat, morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Ha kész, adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, morzsoljuk bele a fetát. Dolgozzuk egybe a tésztát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Kenjük le a tetejét tojással (vagy a maradék tojásfehérjével), szórjuk meg köménnyel, majd vágjuk tetszőleges méretű csíkokra.
Tegyük a csíkokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a sütőbe 12-15 percre.
A tepsin hagyjuk őket hűlni picit, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu