Omlós köményes-sajtos rúd: sokáig megőrzi a puhaságát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kelt tészta nem csak édesen mennyei, sósan is kísértésbe viszi az embert, úgyhogy rögtön érdemes dupla adagot sütni.
Kelt tésztából mindig csodák kerülnek az asztalra, igaz, az elkészítésük időigényes, mivel a tésztát olykor - recepttől függően - akár kétszer vagy háromszor is keleszteni kell. Ez a hosszú folyamat járul hozzá ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Persze léteznek trükkös receptek is, egy-egy péksütinek röpke 30 perc pihentetés is elég. Ilyen ez a köményes rúd is.
Sós nassolnivalók készülhetnek leveles- vagy kelt tésztából. A variációk száma végtelen, de a sajtosak élvezik a legnagyobb figyelmet. Mivel a sajttól tényleg minden finomabb, ennek a változatnak a tésztájába is kerül egy kevés, a rudak tetejét azonban a megszokott reszelt sajt helyett kömény díszíti. Így kicsit karakteresebb lesz a sós finomság, de ha nem vagy kibékülve a köménnyel, használhatsz helyette mást.
Köményes-sajtos rúd
Hozzávalók 40 darabhoz
- 40 dekagramm finomliszt
- 1 teáskanál só
- 25 dekagramm vaj
- 2 deciliter tej
- 2 dekagramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 10 dekagramm sajt (trappista, gouda)
- 2 darab tojássárgája
- 1 darab tojás a kenéshez
- kömény a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sót, majd a vajat is morzsoljuk bele.
A tejet langyosítsuk fel, utána morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot keverjük hozzá, várjuk meg, míg felfut (5-8 perc).
A sajtot reszeljük le.
A liszthez adjuk hozzá a reszelt sajtot, a felfutott élesztőt és a tojássárgáját, majd dagasszuk sima tésztává.
A tésztát takarjuk le és 30 percig hagyjuk pihenni.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra, majd vágjunk belőle tetszőleges rudakat, amelyeket helyezzünk sütőpapírral bélelt tepsire.
A rudakat kenjük meg felvert tojással, a tetejükre ízlés szerint szórjunk köményt. Ha nem szeretjük a köményt, mást, akár magvat vagy reszelt sajtot szórjunk rá.
A köményes rudakat 170 fokos sütőben 12-18 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images