Könnyű, nyári, mediterrán falatokra vágysz? Készíts bruschettát!
Az eredeti bruschetta egyszerű, de csak jó alapanyagból lesz finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
"Szoktam paradicsomos pirítóst enni, de még sosem jutott eszembe, hogy bruschettának hívjam"- találta a fején a szöget a múltkor az unokahúgom. Valóban, ez alatt a meglehetősen idegenül hangzó név alatt (bruszkettá) egy végtelenül egyszerű étel lapul, ami persze nem véletlenül olyan népszerű: jól ki van ez találva. Igazi mediterrán ízkavalkád, ami simán beválik vacsorának is.
A bruschetta tipikus nyári étel, és nem azért, mert a mediterrán ízekről a nyár jut eszünkbe, hanem mert ilyenkor lehet olyan paradicsomot kapni, amivel érdemes foglalkozni egyáltalán. Mivel, mint a legtöbb olasz ételnek, ennek is a lényege a finom, jó minőségű alapanyagok megfelelő összhangja, ezért téli, kemény, ízetlen paradicsomokkal teljesen felesleges belevágni. Sem az olívaolaj, sem a fokhagyma nem tudja elleplezni ugyanis, ha a paradicsomunk ízre egy tök. Most viszont hajrá, itt az ideje a bruschettának. Legszívesebben egész nyáron ezt ennénk!
Az ízkombinációba ugyanis belekalkulálták a paradicsom édességét, savasságát is, és ha ez hiányzik, akkor inkább ne bruschettát együnk, hanem sajtos pirítóst. Az is finom étel, ráadásul a sajtot egész évben egyenletes minőségen tudják előállítani. De ez egy mellékszál, a bruschettába egyáltalán nem kell sajt, hiába olasz étel eredetileg. Mozzarella sem kell bele, semmi.
Ennek megfelelően a bruschetta egy tisztán növényi étel, és ha még paradicsomból is hazait választunk, (esetleg a piacon, termelőtől vásároljuk), borzasztóan etikus és környezettudatos is. Vegák, vegánok, PETA és Greenpeace aktivisták és szimpatizánsok egyaránt nyugodtan fogyaszthatják. Ráadásul még finom, és laktató is.
Fotó: Pixabay
Bruschetta
Hozzávalók 3 adaghoz
- 1 darab baguette
- 4 darab paradicsom
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 4 darab bazsalikom levél
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál oregánó
- opcionáls bors
Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.
A baguette-et felszeleteljük, 8-10 szeletet szeretnénk kapni. Az olajat belelocsoljuk egy tálba, amibe majd a paradicsom is kerül, és ebből egy ecsettel megolajozzuk a szeleteket.
Az olajos kenyérszeleteket megkenjük fokhagymával, majd beküldjük a sütőbe. 5-10 percig sütjük, amíg gusztusos, pirítós külsőt nem kapnak.
Közben kicsi kockákra vágjuk a paradicsomot, a vöröshagymát és a bazsalikomleveleket, a fokhagymát pedig apróra. Mindent beleteszünk az olajos tálba, és jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az oregánót, ha szeretjük, és összekeverjük.
Ezt a keveréket kanalazzuk a pirítósokra, és már ehetjük is. Jó étvágyat hozzá!