Édes, fűszeres meggy konyakban eltéve - Felnőtt finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A befőttek nagy kedvenceim. Főleg a meggybefőtt, amit imádok magában és főételekhez is enni. De leginkább magában.
Anyu tavaly kezdett el befőtteket és lekvárokat eltenni. Nem nagy mennyiségeket, de mindegyikben volt egy kis csavar. Az egyik pont meggybefőtt volt, méghozzá konyakkal, pontosabban brandyvel.
Mi a különbség a brandy és a konyak között?
A brandy és a konyak bár ugyanúgy borpárlat, vagyis égetett szesz, a konyak elnevezés eredetvédett, és kizárólag a nyugat-franciaországi Charente megye hat törvényileg kijelölt régiójából származó italokat lehet így nevezni.
A többi helyről származó érlelt borpárlatok a brandy, weinbrand vagy vinjak elnevezést kapják. Bár nem kaphatják meg a konyak nevet, ezek az italok egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb minőségűek.
A meggybefőttnek pedig kifejezetten jót tesz az alkohol. Lehet rummal is ízesíteni, de én a brandyt javaslom, mert nagyon jó minőségűt lehet belőle kapni kedvező áron. Arra vigyázzunk, hogy mértékkel fogyasszuk, mert tényleg nagyon ütős.
Konyakos (brandys) meggy
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm meggy
- 400 gramm sötét nádcukor (vagy méz)
- 4 deciliter brandy
- ízlés szerint vaníliamag
- 4 darab szegfűszeg
- opcionális víz
Elkészítés:
A brandyt keverjük össze mézzel vagy sötét nádcukorral, tegyünk bele egy kevés frissen kikapart vaníliamagot, szegfűszeget. Ezt a keveréket öntsük rá a meggyekre. Pici vízzel lehet hígítani.
Jól zárjuk le az üveget, és tegyük félre, hogy összeérjenek az ízek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors