![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Édes, fűszeres meggy konyakban eltéve - Felnőtt finomság
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A befőttek nagy kedvenceim. Főleg a meggybefőtt, amit imádok magában és főételekhez is enni. De leginkább magában.
Anyu tavaly kezdett el befőtteket és lekvárokat eltenni. Nem nagy mennyiségeket, de mindegyikben volt egy kis csavar. Az egyik pont meggybefőtt volt, méghozzá konyakkal, pontosabban brandyvel.
Mi a különbség a brandy és a konyak között?
A brandy és a konyak bár ugyanúgy borpárlat, vagyis égetett szesz, a konyak elnevezés eredetvédett, és kizárólag a nyugat-franciaországi Charente megye hat törvényileg kijelölt régiójából származó italokat lehet így nevezni.
A többi helyről származó érlelt borpárlatok a brandy, weinbrand vagy vinjak elnevezést kapják. Bár nem kaphatják meg a konyak nevet, ezek az italok egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb minőségűek.
A meggybefőttnek pedig kifejezetten jót tesz az alkohol. Lehet rummal is ízesíteni, de én a brandyt javaslom, mert nagyon jó minőségűt lehet belőle kapni kedvező áron. Arra vigyázzunk, hogy mértékkel fogyasszuk, mert tényleg nagyon ütős.
Konyakos (brandys) meggy
![IMG 6251](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291003/29100345_8ba36a7a50636bcc317473caa2301f1e_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm meggy
- 400 gramm sötét nádcukor (vagy méz)
- 4 deciliter brandy
- ízlés szerint vaníliamag
- 4 darab szegfűszeg
- opcionális víz
Elkészítés:
A brandyt keverjük össze mézzel vagy sötét nádcukorral, tegyünk bele egy kevés frissen kikapart vaníliamagot, szegfűszeget. Ezt a keveréket öntsük rá a meggyekre. Pici vízzel lehet hígítani.
Jól zárjuk le az üveget, és tegyük félre, hogy összeérjenek az ízek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!