Tedd el a szarvasgombát a kamrád polcára: így készíts belőle kivonatot

szarvasgomba-kivonat
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha hozzájutsz egy kisebb mennyiséghez, és nem szeretnéd, hogy akár csak a héja is kárba vesszen, megmutatjuk, hogyan készíthetsz belőle kivonatot.

Biztosan mindenki hallott már róla, hogy annak idején a szarvasgombát disznókkal keresték az erdőben, és ha megérezték annak intenzív illatát, kitúrták azt a földből.

Napjainkra ez az üzletág új szintre lépett: mivel a disznók szállítása kissé körülményessé vált, ráadásul a kitúrt gombát előszeretettel el is csemegézték, így ma már inkább kutyákkal kerestetik, mivel azoknak a szaglása sokkal kifinomultabb, és nem utolsósorban nem eszik meg a kiásott gombát sem. 

A szarvasgomba alapvetően fűszerként ismert, ráadásul igen aromás és intenzív illattal bír, így egészen kis mennyiséget szoktam belőle felhasználásra javasolni. 

A szarvasgomba-kivonathoz szerencsére nincs szükség egész gombafejekre vagy gombadarabokra: mindössze a gomba tisztításakor visszamaradó héjra és nyesedékre, ebből készül ugyanis a mennyei esszencia.

Szarvasgomba-kivonat

szarvasgomba-kivonat

Hozzávalók 2 decihez

  • 15 g szarvasgombahéj
  • 15 g szarvasgomba-nyesedék
  • 2 dl madeira bor
  • 5 csepp Armagnac
Recept idők

Elkészítés:

A korábban említett maradványokat vágjuk minél vékonyabb szeletekre, majd tegyük egy tálba.

A felszeletelt gombanyesedéket öntsük fel Madeira borral, éppen csak annyira, hogy a bor ellepje. Ezután néhány csepp francia Armagnac pálinkával.

Ha minden összetevő már a gombával telt tálban van, fóliával takarjuk le, és egy napig hagyjuk állni, hogy összeérjenek benne az ízek.

Másnap jön a párlatkészítés utolsó mozzanata, amihez nem elegendő egy egyszerű szűrő.

Készítsünk elő és fektessünk a szűrőbe egy gézlapot vagy egy kendőt, hiszen csak ezen keresztül leszűrve lesz kristálytiszta a párlatunk.

Ezután a leszűrt esszenciát töltsük kisebb üvegekbe, és akár a hűtőben, akár a fagyasztóban is hosszú ideig gyönyörködhetünk benne.

A szarvasgomba-kivonat, amely az úgynevezett macerációval készül – ez annyit jelent, hogy az előállításához hideg folyadékot használunk fel, és akár több napon át is állni hagyjuk benne jelen esetben a szarvasgombát –, kiváló kiegészítője lehet számos mártásnak.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük