Készíts koreai BBQ-szószt: pácként és mártogatósként is megállja a helyét

Nyomtatás
koreai-bbq-szosz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A koreai BBQ-szósz titka annak pikáns, fűszeres ízében rejlik. Ez egy gyorsan elkészíthető szósz, ráadásul kiválóan passzol a grillezett húsokhoz.

Aki kedveli a távol-keleti gasztronómiát, annak ez a mártás sem hiányozhat a tárházából. Különleges ízét a gyömbér, a chiliszósz, a szójaszósz és a barna cukor kölcsönzi, amely végül egy lenyűgöző ízkombinációt hoz létre.

Ez a szósz tökéletes hot wings, marhahús, sült tarja és sült csirke mellé, de még akár grillezett steakek, sült krumpli vagy rántott karfiol mellé mártogatósnak is megállja a helyét.

Tipp

Ha túl sok lett a szósz, fagyaszd le légmentesen zárodó edényben! Így akár egy hónapig is is eláll még.

Koreai BBQ-szósz

koreai-bbq-szosz

Hozzávalók 16 adaghoz

  • 180 ml szójaszósz
  • 150 g barna cukor
  • 60 ml víz
  • 60 ml mirin
  • 2 ek. szezámolaj
  • 1 ek. rizsecet
  • 2 ek. Sriracha szósz
  • 1 ek. friss, reszelt gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk. őrölt fekete bors
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 2 ek. víz
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb méretű lábasban keverjük össze a szójaszószt, a barna cukrot, a vizet, a mirint, a szezámolajat, a rizsecetet, a Sriracha szószt, a gyömbért, a fokhagymát és az őrölt borsot.

Kezdjük el kis lángon melegíteni, amíg a cukor szépen feloldódik. Ha elkészült, vegyük le a tűzről.

Egy másik tálban keverjük össze a 2 evőkanál vizet a kukoricakeményítővel. 

A lábosban lévő szószhoz adjuk hozzá a vízben feloldott keményítőt, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze, folyamatos keverés mellett, ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.

Ha a szósz szépen besűrűsödött, ismét vegyük le a tűzről, majd picit hagyjuk hűlni, és már tálalhatjuk is. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon