Körtés mandulatorta: omlós tart, lédús gyümölcs, ropogós dekoráció
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Időigényesnek időigényes, de egyáltalán nem olyan bonyolult ez a recept, mint ahogy első látásra gondolnánk.
Az íze pedig annyira tökéletes, hogy minden egyes ráfordított másodpercért kárpótolni fog.
Omlós, édes tart, rumos mandulakrém, lédús körte
Az alapja egy omlós, enyhén édes tart tészta. Ennek a receptjét már korábban megosztottuk veletek a citromkrémes tartnál, így az most nem szerepel a leírásban - ha az ott leírtak szerint jártok el, tökéletes, puha tésztát kaptok. Ezt félig megsütjük a súllyal - valamilyen száraz hüvelyessel - együtt, majd a töltelékkel sütjük teljesen készre.
A töltelék egy rumos mandulakrémből és lédús körtéből áll, az ízharmónia elképesztő, a krém pedig annyira jó és szerencsére univerzális is, hogy bármikor és bármilyen süteményhez felhasználhatjuk.
Körtés mandulatorta
Hozzávalók 1 darabhoz
- 1 darab tart tészta (recept linkje a szövegben)
- 112 gramm vaj
- 120 gramm porcukor
- 120 gramm mandulaliszt
- 2 evőkanál liszt
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál rum
- 1 teáskanál mandulakivonat
- 3 darab körte
- 0.5 darab citrom
- 3 evőkanál baracklekvár
- tetejére porcukor, szeletelt mandula
Elkészítés:
Készítsünk egy tart tésztát a szövegben olvasható link alapján. Süssük félkészre, vagyis körülbelül 20 percig süssük súllyal kibélelve, de ehhez találtok leírást a fenti receptben.
Ha kész a tészta, álljunk neki a tölteléknek. A vajat és a tojást tartsuk szobahőmérsékleten. Tegyük egy tálba a vajat, robotgép segítségével verjük fel habosra. Mehet hozzá a porcukor, alaposan keverjük el, majd tegyük bele a kétféle lisztet és a sót is. Ha szépen elvegyültek a hozzávalók, adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, majd a vanília-, a mandulakivonatot és a rumot is. Addig verjük, amíg krémes, homogén massza nem lesz.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A baracklekvárt melegítsük össze 1 evőkanál vízzel a mikróban, hogy folyékony legyen. Kenjük be vele a kihűlt tart tésztát. Töltsük meg a tésztát a mandulakrémmel, spatulával egyengessük el benne, hogy a széleire is jusson. Tegyük a hűtőbe 30 percre.
A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki belőlük a magházat. Vágjuk hajszálvékony szeletekre úgy, hogy egyben maradjanak, megőrizzék a körteformát. Facsarjuk a citromlevet a szeletekre. Vegyük ki a hűtőből a tartot, csúsztassunk egy lapos kést a körték alá, helyezzük rá őket a töltelékre. Legyen köztük hely, mert a töltelék, ahogy sül, növekedni fog.
190 fokon süssük, amíg aranybarna nem lesz a töltelék, kb. 40-45 percig. Vegyük ki a sűtőből, hagyjuk kihűlni, majd a körtéket kenjük át még egyszer a baracklekváros keverékkel. Pirított mandulaszeletekkel és cukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images