Körtés-szőlős saláta kéksajttal és zöldsalátával: sósan is isteni az őszi kedvenc

körtéssalicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ősszel sem kell lemondani a salátáról, főleg, ha szezonális, laktató és ilyen egészséges.

Általában a szőlőből csak édes dolgokat készítünk: lekvárt, zselét, levet, pitét és más süteményeket vagy desszerteket. Pedig a szőlő az egyik legalkalmasabb gyümölcs arra, hogy sós ételekkel állítsuk párba. 

Főként sós, karakteres sajtok és húsok mellé passzol jól, ebben a receptben előbbivel kerül össze, így született ez az ínycsiklandó saláta. Az édes ízről a körte és a pikáns öntet, a sós ízről a kéksajt és a zöldsaláta gondoskodik. 

Főételként is megállja a helyét

A sok gyümölcs, zöldféle, dió és sajt miatt viszonylag laktató a saláta, vacsorára szuper választás, de ha készítünk mellé pirítóst vagy pitával kínáljuk, ebédként is megállja a helyét. 

Körtés-szőlős saláta

szőlősalátarecept

Hozzávalók

Saláta

  • 2 fej zöldsaláta (madár, fejes, jég, római, fodros kel)
  • 10 dekagramm dió
  • 10 dekagramm kéksajt (esetleg feta)
  • 1 fürt szőlő
  • 1 darab körte

Öntet

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál almaborecet
  • 1 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldsalátát tisztítsuk meg, vágjuk vagy tépjük apró darabokra. Tegyük egy nagy tálba. 

 

Az öntethez tegyünk minden hozzávalót egy kis tálba, botmixerrel vegyítsük az alapanyagokat, tegyük félre. 

 

Öntsük a dresszinget a zöldsalátára, alaposan vegyítsük össze vele. 

 

Vágjuk a diót kisebb darabokra, a körtét szeletekre, a szőlőt hagyjuk egészben vagy felezzük el. Tegyünk mindent a salátára, morzsoljuk a tetejére a sajtot. Tegyük hűtőbe, majd fogyaszthatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük