
Körtés-szőlős saláta kéksajttal és zöldsalátával: sósan is isteni az őszi kedvenc

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
Ősszel sem kell lemondani a salátáról, főleg, ha szezonális, laktató és ilyen egészséges.
Általában a szőlőből csak édes dolgokat készítünk: lekvárt, zselét, levet, pitét és más süteményeket vagy desszerteket. Pedig a szőlő az egyik legalkalmasabb gyümölcs arra, hogy sós ételekkel állítsuk párba.
Főként sós, karakteres sajtok és húsok mellé passzol jól, ebben a receptben előbbivel kerül össze, így született ez az ínycsiklandó saláta. Az édes ízről a körte és a pikáns öntet, a sós ízről a kéksajt és a zöldsaláta gondoskodik.
Főételként is megállja a helyét
A sok gyümölcs, zöldféle, dió és sajt miatt viszonylag laktató a saláta, vacsorára szuper választás, de ha készítünk mellé pirítóst vagy pitával kínáljuk, ebédként is megállja a helyét.
Körtés-szőlős saláta

Hozzávalók
Saláta
- 2 fej zöldsaláta (madár, fejes, jég, római, fodros kel)
- 10 dekagramm dió
- 10 dekagramm kéksajt (esetleg feta)
- 1 fürt szőlő
- 1 darab körte
Öntet
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál almaborecet
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A zöldsalátát tisztítsuk meg, vágjuk vagy tépjük apró darabokra. Tegyük egy nagy tálba.
Az öntethez tegyünk minden hozzávalót egy kis tálba, botmixerrel vegyítsük az alapanyagokat, tegyük félre.
Öntsük a dresszinget a zöldsalátára, alaposan vegyítsük össze vele.
Vágjuk a diót kisebb darabokra, a körtét szeletekre, a szőlőt hagyjuk egészben vagy felezzük el. Tegyünk mindent a salátára, morzsoljuk a tetejére a sajtot. Tegyük hűtőbe, majd fogyaszthatjuk is.
Fotó: Getty Images