
Krémes Waldorf-saláta roppanós dióval és körtével – A klasszikus recept őszi változata

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
A salátákban az a jó, hogy bármilyen hozzávalókból összeállíthatók az ízlésnek és az aktuális étvágynak megfelelően.
Vannak olyan saláták, amelyek meghatározott összetevőkből készülnek, ezektől nem illik eltérni. Ilyen a Cézár-saláta is, amelynek bár megvan a pontos receptje, sokan teljesen másképp készítik, úgyhogy nem lesz hiteles. A másik ilyen saláta a Waldorf, amely ráadásul pofonegyszerűen elkészíthető. Igazi őszi fogás, mert hiába van tele zölddel, gyümölccsel és magvakkal, az esszenciáját a majonéz adja, amitől igazán laktató lesz.
Amilyen egyszerű étel, olyan elegáns múlttal rendelkezik, a New-York-i luxusszálloda, a Waldorf Astoria 1897-es megnyitójára készítették. Előételnek és húsok mellé is tökéletes. A saláta alapja alma és zeller, amire diót szórnak - néha meg is pirítják -, majd az egészet leöntik majonézes öntettel. A zellerből lehet gumós vagy szárzellert használni, az alma lehet savanykásabb vagy édesebb fajta.
A saláta összeállítása annyi szabadságot ad, hogy például az ősz jegyében alma helyett körtével is készülhet, ettől egy kicsit más lesz az ízhatása. Érdemes jó kemény, ropogós körtét választani hozzá.
Körtés Waldorf-saláta

Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta
- 1 darab zellergumó
- 4 darab szárzeller
- 2 darab körte
- 7 dekagramm dió
Öntet
- 5 deciliter natúr joghurt
- 2 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 darab citrom leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A zellergumót hámozzuk meg, kis kockákra szeleteljük fel. A szárzellert és a körtét is vágjuk fel úgy, hogy nagyjából azonos legyen a méretük. A diót kicsit pirítsuk meg forró serpenyőben, vigyázva, hogy meg ne égjen.
Készítsük el az öntetet, amihez keverjük össze a majonézt, a mustárt, a joghurtot és a citrom levét. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Öntsük a keverékre, hogy mindenhol egyenletesen érje. Ha van türelmünk, hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.
Fotó: Getty Images