Lágy, körtés zellerkrémleves - Selymes és nagyon finom lesz

zellerleves - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zellernek markáns, erős íze van, amit nem mindenki visel jól magában: körtével lágyítva viszont éppen tökéletes lesz.

A zeller magában nagyon erős, szinte csípősen fanyar ízű - éppen ez az a plusz, ami a húslevesben csak enyhén érezhető, mégis elképzelhetetlen nélküle. Ezért van az, hogy a zellert mindig valamivel kombinálva használjuk, a legjobb pedig, ha az a valami édeskés, így ellensúlyozza a zeller erejét. Sokféle gyümölcs illik ebbe a szerepbe, alma, birsalma és ilyenkor ősszel különösen a körte. 

Nem kell megfőzni a gyümölcsöt

Fontos, hogy a gyümölcsöt már nem kell belefőzni a levesbe, csak hozzáturmixolni, így lesz igazán friss az egész összhatása. Ehhez a leveshez minden megvan bármelyik sarki zöldségesnél, és tényleg nem több mint húsz perc az elkészítése, alig több, mint egy intant levesé. 

Körtés zellerkrémleves

zellerleves - ajanlo

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 gramm zellergumó
  • 1 darab krumpli
  • 3 darab körte
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 liter víz/alaplé
  • 2 deciliter tejszín
  • 0.5 teáskanál
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk, a zellert meghámozzuk és felkockázzuk, a krumplival is ugyanígy járunk el. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zellert és a krumplit, felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk. Halkan rotyogva hagyjuk főni, míg meg nem puhul a krumpli és a zeller. Amíg főnek, meghámozzuk a körtét és eltávolítjuk a magházát. Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a körtét és a tejszínt, szerecsendióval ízesítjük és simára turmixoljuk. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük