Mennyei, olasz körtetorta: a mascarponétól lesz lágy a tésztája

kortetorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz körtetorta egy egyszerűen elkészíthető, kevert tésztás sütemény. Puhaságát a mascarpone adja, a látványért pedig az érett, ízletes körteszeletek felelnek.

A kevert tésztás sütik varázsa abban rejlik, hogy néhány össztevőt összekeverve, megspékelve némi gyümölccsel, lekvárral, csokidarabbal vagy magvakkal, kb. 50-60 perc alatt egy pihe-puha, isteni sütit tudsz feltálalni. Ez a receptünk is ilyen, ezúttal az ősz másik gyümölcséből, a körtéből merítve.

A mascarponés körtetorta kiváló akár délután egy kávé mellé, akár reggelire, vagy ha vacsora után megkívánnál még egy kis édességet. Ráadásul egy pohár tejjel vagy tejszínhabbal, de akár még egy gombóc vaníliafagyival is megfejelheted! 

Tipp

Sütés közben végezz tűpróbát, mert a süti belseje nem biztos, hogy már átsül addigra, amikorra a torta már megemelkedik és a cukor elkezd a tetején karamellizálódni.

Aggodalomra azonban semmi ok, ha már úgy érzed, színre és illatra is, hogy a tortának még több idő csak ártana a sütőben, akkor vedd ki, és hagyd, hogy a konyhapulton teljesen kihűljön. Ugyanúgy meg fogsz lepődni, mint én, amikor először készítettem ezt a sütit, ugyanis ahogy a süti kihűlt, a mascarpone megdermedt, így amikor felvágtam, csodák csodájára, a tészta tökéletesen omlósan, a sajttól és a körtétől krémesen várt az asztalon. 

Körtetorta

kortetorta

Hozzávalók 10 szelethez

Torta:

  • 350 g finomliszt
  • 0.5 kk
  • 45 g kukoricakeményítő
  • 1.5 tk sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 3 db egész tojás
  • 220 g cukor
  • 350 g mascarpone
  • 1.5 ek olaj
  • 2 db körte

Díszítéshez:

  • 1 db körte
  • 2 ek cukor
Recept idők

Elkészítés:

A körtéket mossuk meg: kettőt hámozzunk meg, ezek a tésztába fognak kerülni, a harmadikat elegendő csak megmosni, az majd a dekorációhoz fog kelleni.

A két megmosott és meghámozott körtét csumázzuk ki, és vágjuk fel 1x1 cm-es kockákra. 

A dekorációs körtét vágjuk fel hosszában vékony szeletekre, majd tegyük félre.

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a keményítőt, a sütőport és a szódabikarbónát.

A tojásokat és a cukrot egy másik tálban verjük fel habosra, majd adjuk hozzá lassan a mascarponét, és addig keverjük, amíg szép, homogén állaga lesz. 

Utána adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, és dolgozzuk jól össze. A végére nem lesz már könnyű dolgunk, mivel a tészta elég masszív, de pont ez a lényege. A vége előtt adjuk hozzá az olajat is, és keverjük bele a tésztába.

A masszába szórjuk bele a felkockázott körtét, és alaposan forgassuk össze a tésztával.

Ha elkészültünk a tésztával, egy 19 centi átmérőjű, kör alakú, csatos sütőformát kenjünk ki vajjal, majd lisztezzük is ki, és öntsük bele a masszát. (Természetesen nagyobb formában is készülhet, de akkor kevesebb idő kell neki.)

A tészta tetején rendezzük el a felszeletelt körtecikkeket. A stílus mindegy, lehet szimmetrikus, de összevissza is rászórhatjuk. A végén hintsük meg az egészet 2 evőkanál cukorral, amitől majd szép piros lesz a torta teteje. 

180 fokra előmelegített sütőben, 60-70 perc alatt süssük készre.

Fotók: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük