Álompuha szilvás süti, ha csak 15 perced van: kevert tészta az alapja

Szilvas-pite-kevert-tesztabol-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha gyorsan készítenél süteményt, akkor a kevert tészta a legegyszerűbb választás, ha pedig szezonális gyümölcsöt keresel hozzá, akkor a szilvánál nem találsz most jobbat!

Ez a szilvás sütemény egyszerű, mégis nagyszerű, pont olyan, amit akkor szoktunk összedobni, amikor csak úgy megkívánunk valami finomat, de a csoki túl kevés hozzá. A tésztája puha, a szélei és a teteje aranybarnára pirulnak, az édességét pedig tökéletesen ellensúlyozza a szilva savanykás íze. Ha egy kis csavart akarsz belevinni a hagyományos szilvás sütemények ízvilágába, akkor mielőtt beledobálod a gyümölcsöt a tésztába, forgasd fahéjba.

A tészta érdekessége, hogy tojásmentes: tojáspótlóként ugyanis joghurt kerül bele, amely a tojáshoz hasonlóan szépen összefogja a tésztát. Ha érdekel a tojás nélküli sütés, akkor az alapoknak itt olvashatsz utána. A megadott mennyiségek egy 22-23 cm-es kapcsos tortaformához elegendők.

Szilvás süti

Szilvas-pite-kevert-tesztabol

Hozzávalók 8 szelethez

  • 400 g szilva
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 250 g süteményliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.25 tk
  • 130 g cukor
  • 175 ml növényi ital (kókusz, zab, szója)
  • 50 g kókuszjoghurt
  • 120 ml olaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 közepes biocitrom reszelt héja
  • 2 tk barna cukor a szóráshoz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, és hosszanti irányban vágjuk negyedekbe. Tegyük egy nagyobb tálba, szórjuk rá a fahéjat, alaposan forgassuk össze, és tegyük félre.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot.

Egy kisebb edényben keverjük össze a növényi italt, a joghurtot, az olajat, a vaníliakivonatot, a citrom levét és héját, majd öntsük a száraz hozzávalókra. Egységesítsük a masszát, de vigyázzunk, ne keverjük túl sokáig: ha a buborékok kiszöknek belőle, a süti nem fog megnőni.

Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába, egyesével rendezzük el a tetején a szilvákat, és szórjuk meg barna cukorral. (Csodaszép aranybarna lesz a süti teteje, ha rápirul.) Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk 15 percig hűlni, majd vegyük ki a sütőformából, és szeletelés előtt várjuk ki, amíg teljesen kihűl.

Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük