Habkönnyű citromtorta mascarponés krémmel töltve: írótól puha a piskóta

3
Nyomtatás
citromtorta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a citromos sütemény a nagy melegben is jól fog esni, könnyed, friss és gyümölcsös, csak szeretni lehet.

Egy torta is lehet könnyű és légies, ha a piskótát csak tojásfehérjéből készíted, szinte habos lesz a végeredmény. Az író mellett a vaj gondoskodik az omlós állagról, és a keményítő is a levegős szerkezetért felel. 

Maga a krém is megér egy misét, a töményebb vajat mascarponéval és egy kevés citromlével kell kikeverni, úgy frissebb lesz az összhatás, a nyári nagy melegben is jól fog esni a citrusos sütemény. A citromlé adagolásával csak óvatosan, inkább héjat használj az ízesítéshez, ha túl folyós lesz a krém, nem lehet majd szépen betölteni és bevonni vele.

Citromtorta

citromtorta

Hozzávalók 12 szelethez

Krém:

  • 220 gramm mascarpone
  • 110 gramm vaj
  • 300 gramm porcukor
  • 1 db biocitrom héja
  • 2 ek citromlé (friss)
  • 1 csipet
  • 1 tk vaníliakivonat

Tészta:

  • 280 gramm liszt
  • 2 ek keményítő
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 300 ml író
  • 4 darab tojásfehérje
  • 300 gramm cukor
  • 1 darab biocitrom héja
  • 110 gramm vaj (puha)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Vajazzunk és lisztezzünk ki két kb. 20 centis tortaformát, lehet picit nagyobb is, akkor kevésbé lesz magas a tészta.

A lisztet szitáljuk egy tálba a keményítővel, a sütőporral és a sóval együtt. Alaposan keverjük össze.

Egy másik tálban az írót és a tojásfehérjét keverjük alaposan össze.

Egy harmadik edényben keverjük össze a cukrot és a citromhéjat, majd a puha vajjal verjük habosra. Keverjük bele az írós keveréket, majd apránként adagolva a liszteset is. Addig keverjük, míg csomómentes és habos nem lesz a massza. 

Osszuk szét a tésztát a 2 forma között, egyengessük el a tetejüket egy spaula segítségével. Süssük őket 30-35 percig, amíg szépen megemelkednek, és ha megnyomjuk a tetejüket, visszaugrik a tészta. Hagyjuk őket hűlni.

Készítsük el a krémet: a mascarponét és a vajat keverjük habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot is. Nem muszáj az összeset, attól függően adagoljuk, mennyire szeretnénk édesre. Keverjük bele a citromlevet, a citromhéjat, a vaníliát és a sót is.

A tortalapokat tegyük magunk elé, majd az egyiket kenjük meg bőven a krémmel, helyezzük rá a másikat, és fedjük be a tetejét és az oldalait a maradék krémmel. Tegyük a hűtőbe 1 órára, mielőtt kínálnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon