Hűsítő, poharas citromtorta kánikulai napokra: ezt nem kell sütni
Ennek a citromos pohárkrémnek nagyon intenzív az íze, kellemesen savanykás, pont ez kell a kánikulai napokra.
Egy torta is lehet könnyű és légies, ha a piskótát csak tojásfehérjéből készíted, szinte habos lesz a végeredmény. Az író mellett a vaj gondoskodik az omlós állagról, és a keményítő is a levegős szerkezetért felel.
Maga a krém is megér egy misét, a töményebb vajat mascarponéval és egy kevés citromlével kell kikeverni, úgy frissebb lesz az összhatás, a nyári nagy melegben is jól fog esni a citrusos sütemény. A citromlé adagolásával csak óvatosan, inkább héjat használj az ízesítéshez, ha túl folyós lesz a krém, nem lehet majd szépen betölteni és bevonni vele.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vajazzunk és lisztezzünk ki két kb. 20 centis tortaformát, lehet picit nagyobb is, akkor kevésbé lesz magas a tészta.
A lisztet szitáljuk egy tálba a keményítővel, a sütőporral és a sóval együtt. Alaposan keverjük össze.
Egy másik tálban az írót és a tojásfehérjét keverjük alaposan össze.
Egy harmadik edényben keverjük össze a cukrot és a citromhéjat, majd a puha vajjal verjük habosra. Keverjük bele az írós keveréket, majd apránként adagolva a liszteset is. Addig keverjük, míg csomómentes és habos nem lesz a massza.
Osszuk szét a tésztát a 2 forma között, egyengessük el a tetejüket egy spaula segítségével. Süssük őket 30-35 percig, amíg szépen megemelkednek, és ha megnyomjuk a tetejüket, visszaugrik a tészta. Hagyjuk őket hűlni.
Készítsük el a krémet: a mascarponét és a vajat keverjük habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot is. Nem muszáj az összeset, attól függően adagoljuk, mennyire szeretnénk édesre. Keverjük bele a citromlevet, a citromhéjat, a vaníliát és a sót is.
A tortalapokat tegyük magunk elé, majd az egyiket kenjük meg bőven a krémmel, helyezzük rá a másikat, és fedjük be a tetejét és az oldalait a maradék krémmel. Tegyük a hűtőbe 1 órára, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images