Így készül az olaszok kedvenc desszertje, a cannoli: a rudakat előző nap is kisütheted

ccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A híres desszert roppant egyszerűen készül; szülőföldjén, Olaszországban készen is beszerezhető a ropogós tésztaroló, amit ricottás krémmel szokás megtölteni.

A cannolitól nem kell megijedni, nagyon egyszerű a készítése, de mielőtt nekiállnál, nézd meg a konyhai eszközeidet, mert szükséged lesz habtekercsre, más néven sajtrolóformára - erre kell rátekerni a tésztát, majd kisütni bő olajban. A tésztarudak előre is legyárthatóak, az viszont nagyon fontos, hogy csak tálalás előtt töltsd be őket, mert csak így lehet a tészta ropogós textúráját megőrizni.

A töltelék nagyon egyszerű, minimalista, habosra kevert ricotta kerül a roládba, de könnyedén fel lehet turbózni a krémet. Gyakori, hogy kandírozott citrushéjat forgatnak bele, vagy egy kis narancsvirágvízzel, esetleg mandulalikőrrel bolondítják meg. A krémmel töltött rolád végeibe félbevágott koktélcseresznyét vagy kandírozott gyümölcsöt szoktak tenni, esetleg durvára darabolt pisztáciát vagy csokireszeléket szórnak rá.

Krémes cannoli rudak

cct

Hozzávalók 12 darabhoz:

Tészta:

  • 15 dekagramm liszt
  • 2.5 dekagramm cukor
  • 1 teáskanál méz
  • 2 dekagramm vaj
  • 1 darab tojás
  • olaj a sütéshez

Töltelék:

  • 25 dekagramm ricotta
  • 5 dekagramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A lisztből, cukorból, mézből, vajból és a tojásból kezdjünk el tésztát gyúrni, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Egy pohár vagy egy müzlis tálka segítségével szaggassuk ki a tésztát, a lényeg, hogy olyan méretű legyen a tésztakör, hogy körbeérje a sajtrolós formát, amin készre sül.

A tésztaköröket tekerjük rá jó szorosan a formára, majd rögzítsük, utána forró olajban pár másodperc alatt süssük készre, amint színt kap a tészta, vegyük ki papírtörlőre, hogy az olaj lecsepegjen róla.

A ricottát keverjük habosra a cukorral és a vaníliakivonattal, majd adagoljuk habzsákba a krémet, töltsük a rudakba. A cannolit tálalásnál hintsük meg porcukorral. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük