Puha, sütőtökös piskótatekercs krémsajttal töltve – Igazi őszi édesség

sütőtökös piskótatekercs cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtök sokoldalúan felhasználható és nagyon egészséges zöldség, süteményben is szuper alapanyag.

Ahogy megérkeznek az első hűvösebb hajnalok és esték, úgy jelenik meg a sütőtök is a boltok polcain. Nemcsak a szép, élénk színük hívogat, hanem az ízük is, hiszen a tököt elég csak sütőben megsütni, és máris készen van az akár nassolni-, akár köretnek való.

A sütőtök amellett, hogy laktat, egészséges és még a diétázóknak sem kell lemondaniuk róla. Ha szeretnéd, fogyaszd csak megsütve, de a legnépszerűbb krémlevesnek elkészítve.

A sütőtökből készült pürével pedig akár édes vagy sós sütemények tésztáját is feldobhatod, a sütőtökös pogácsa annyira eteti magát, hogy biztosan több tepsivel kell sütnöd, de ha édesre vágysz, akkor készíthetsz belőle piskótatekercset is, amely krémsajttal töltve lesz nagy kedvenc. A süti akár az előző nap sütött maradék sütőtökből is készülhet, sőt, így még időt is spórolhatsz vele, hiszen csak le kell pürésíteni és máris mehet a tésztába. 

Sütőtökös piskótatekercs

sütőtökös piskótatekercs recept ok

Hozzávalók 8 adaghoz:

Piskóta

  • 3 darab tojás (L-es)
  • 150 gramm cukor
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 130 gramm sütőtök pürésítve
  • 100 gramm liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Töltelék

  • 230 gramm krémsajt
  • 150 gramm porcukor
  • 0.5 kávéskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Süssük meg a sütőtököt, hagyjuk kihűlni, majd pürésítsük. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit vajazzunk ki. 

Egy tálban keverjük alaposan össze a tojásokat, a cukrot, a fahéjat és a sütőtökpürét. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát. Adjuk a sütőtökös keverékhez, és addig keverjük, amíg egynemű és sima nem lesz. A masszát egyengessük bele a tepsibe. 

Süssük a tésztát 20-25 percig. Ha megsült, vegyük ki, és még azon melegében tekerjük fel, különben megtörhet. Csak akkor tekerjük ki, ha kihűlt. 

Közben készítsük el a krémet. A krémsajtot, a vajat, a porcukrot és a vaníliakivonatot keverjük habosra.

Amikor a piskóta kihűlt, tekerjük ki, kenjük meg a krémmel, majd óvatosan tekerjük vissza. Tekerjük folpackba, majd tegyük hűtőbe pihenni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük