Puha, sütőtökös piskótatekercs krémsajttal töltve – Igazi őszi édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
A sütőtök sokoldalúan felhasználható és nagyon egészséges zöldség, süteményben is szuper alapanyag.
Ahogy megérkeznek az első hűvösebb hajnalok és esték, úgy jelenik meg a sütőtök is a boltok polcain. Nemcsak a szép, élénk színük hívogat, hanem az ízük is, hiszen a tököt elég csak sütőben megsütni, és máris készen van az akár nassolni-, akár köretnek való.
A sütőtök amellett, hogy laktat, egészséges és még a diétázóknak sem kell lemondaniuk róla. Ha szeretnéd, fogyaszd csak megsütve, de a legnépszerűbb krémlevesnek elkészítve.
A sütőtökből készült pürével pedig akár édes vagy sós sütemények tésztáját is feldobhatod, a sütőtökös pogácsa annyira eteti magát, hogy biztosan több tepsivel kell sütnöd, de ha édesre vágysz, akkor készíthetsz belőle piskótatekercset is, amely krémsajttal töltve lesz nagy kedvenc. A süti akár az előző nap sütött maradék sütőtökből is készülhet, sőt, így még időt is spórolhatsz vele, hiszen csak le kell pürésíteni és máris mehet a tésztába.
Sütőtökös piskótatekercs
Hozzávalók 8 adaghoz
Piskóta
- 3 darab tojás (L-es)
- 150 gramm cukor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 130 gramm sütőtök pürésítve
- 100 gramm liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Töltelék
- 230 gramm krémsajt
- 150 gramm porcukor
- 0.5 kávéskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál vaj
Elkészítés:
Süssük meg a sütőtököt, hagyjuk kihűlni, majd pürésítsük.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit vajazzunk ki.
Egy tálban keverjük alaposan össze a tojásokat, a cukrot, a fahéjat és a sütőtökpürét. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát. Adjuk a sütőtökös keverékhez, és addig keverjük, amíg egynemű és sima nem lesz. A masszát egyengessük bele a tepsibe.
Süssük a tésztát 20-25 percig. Ha megsült, vegyük ki, és még azon melegében tekerjük fel, különben megtörhet. Csak akkor tekerjük ki, ha kihűlt.
Közben készítsük el a krémet. A krémsajtot, a vajat, a porcukrot és a vaníliakivonatot keverjük habosra.
Amikor a piskóta kihűlt, tekerjük ki, kenjük meg a krémmel, majd óvatosan tekerjük vissza. Tekerjük folpackba, majd tegyük hűtőbe pihenni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images