Krémes házi hummusz jó fokhagymásan, zöldfűszerekkel
Ha eddig készen vetted a hummuszt, próbáld ki a házi változatot is! Könnyű az ízlésedre formálni!
A tahini nemcsak a hummuszkészítés alapkelléke, vagy a különböző húsos-zöldséges ételek ízesítője lehet, hanem krémes tésztaszószként is felhasználható. Beszerezheted szupermarketekből, drogériákból vagy bioboltokból, de az ízletes szezámmagpasztát otthon is percek alatt elkészítheted, ráadásul töredék áron.
Ezt a tésztát a hétköznapi rohanásban is összedobhatod, és a felsoroltak mellett bármilyen más zöldséget is felhasználhatsz hozzá. Kevés hozzávalós, a tejet nem kell növényi italokkal vagy főzőkrémekkel pótolnod, mivel a tahinivel mindezeket kiválthatod. Ha tartalmasabbá tennéd ezt az ételt, adj hozzá egy csicseriborsó-konzervet.
A tésztát tegyük oda főni enyhén sós vízben.
A tésztaszószhoz keverjünk 3 evőkanál citromlevet a tahinipasztához, adjuk hozzá a sót és a borsot, a juharszirupot, az olívaolajat és a hideg vizet, majd alaposan keverjük össze.
Tisztítsuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket. A hagymát és a fokhagymát kezdjük el pirítani az olívaolajon, 2 perc után adjuk hozzá a félbevágott paradicsomot és a gombát, és sózás után együtt is pirítsuk őket további 3 percig. Adjuk a zöldségekhez az időközben megfőtt tésztát és a szószt, és kanalazzunk hozzá kb. félbögrényit a tészta főzővizéből. Állandó kevergetés mellett főzzük őket 2-3 percig, amíg a víz elpárolog, és a szósz ráragad a tésztára.
Reszelt citromhéjjal, chilipehellyel és friss bazsalikommal tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu