Tahini, avagy szezámmagpaszta házilag: gyors alapreceptet mutatunk
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Nem csak hummusz alapja lehet, szuper szószok és öntetek készíthetőek belőle sült zöldségek és húsok mellé.
A legtöbb helyen a tahinit aranyárban mérik, pedig nem más, mint krémesre darált szezámmag, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk. Ahhoz, hogy a tahini igazán krémes, picit folyékony legyen, sokan tesznek hozzá valamilyen semleges ízű olajat - ez lehet szőlőmag- vagy repceolaj -, de ha elég ideig dolgoztatjuk az aprítógépet, a szezámmag kiadja magából a benne található természetes olajokat, amelyek önmagukban is elegek a krémesítéshez.
A tahini a nagy kedvenc, a hummusz alapja, de máshoz is felhasználhatjuk: nagyon jól megy sült padlizsán mellé, finom salátadresszing készülhet belőle, de citromlével, fokhagymával, zöldfűszerekkel ízesítve szuper öntet lehet húsok mellé, vagy falafelhez is kitűnő választás.
Tahini
Hozzávalók 2 decihez
- 140 gramm szezámmag
- 1 csipet só (opcionális)
- 2 evőkanál semleges ízű olaj
Elkészítés:
Öntsük a szezámmagot egy száraz serpenyőbe, közepes lángon pirítsuk folyamatosan kevergetve, míg illatozni nem kezd és a színe egészen halvány nem lesz. Ez kb. 3-5 percet vesz igénybe. Húzzuk le a tűzről, öntsük át egy tálba, várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Tegyük a szezámmagot egy aprítógépbe. Kezdjük el dolgoztatni a gépet, ha szükségét érezzük, adjunk a szezámmaghoz 2-3 evőkanál olajat. Akkor jó, ha a tahini selymes, picit folyékonyabb állagú és egyáltalán nem darabos.
2-3 perc után, ha szeretnénk, ízesítsük egy kis sóval a tahinit, majd ismét dolgoztassuk a gépet pár percig. Közben mindig kaparjuk le a gép oldalára ragadt szezámmagot, hogy mindenhol egységesen krémes legyen.
A tahini jól zárható dobozban a hűtőben 1 hónapig eláll.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!