![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tahini, avagy szezámmagpaszta házilag: gyors alapreceptet mutatunk
![tahini](https://kep.index.hu/1/0/3126/31262/312626/31262633_2400507_9c32b1c7c2e7c54317bb7faa52058ea6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem csak hummusz alapja lehet, szuper szószok és öntetek készíthetőek belőle sült zöldségek és húsok mellé.
A legtöbb helyen a tahinit aranyárban mérik, pedig nem más, mint krémesre darált szezámmag, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk. Ahhoz, hogy a tahini igazán krémes, picit folyékony legyen, sokan tesznek hozzá valamilyen semleges ízű olajat - ez lehet szőlőmag- vagy repceolaj -, de ha elég ideig dolgoztatjuk az aprítógépet, a szezámmag kiadja magából a benne található természetes olajokat, amelyek önmagukban is elegek a krémesítéshez.
A tahini a nagy kedvenc, a hummusz alapja, de máshoz is felhasználhatjuk: nagyon jól megy sült padlizsán mellé, finom salátadresszing készülhet belőle, de citromlével, fokhagymával, zöldfűszerekkel ízesítve szuper öntet lehet húsok mellé, vagy falafelhez is kitűnő választás.
Tahini
![tahini2](https://kep.index.hu/1/0/3126/31262/312626/31262643_4b9d77b59fe02e29aef1ae0ab8212163_wm.jpg)
Hozzávalók 2 decihez
- 140 gramm szezámmag
- 1 csipet só (opcionális)
- 2 evőkanál semleges ízű olaj
Elkészítés:
Öntsük a szezámmagot egy száraz serpenyőbe, közepes lángon pirítsuk folyamatosan kevergetve, míg illatozni nem kezd és a színe egészen halvány nem lesz. Ez kb. 3-5 percet vesz igénybe. Húzzuk le a tűzről, öntsük át egy tálba, várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Tegyük a szezámmagot egy aprítógépbe. Kezdjük el dolgoztatni a gépet, ha szükségét érezzük, adjunk a szezámmaghoz 2-3 evőkanál olajat. Akkor jó, ha a tahini selymes, picit folyékonyabb állagú és egyáltalán nem darabos.
2-3 perc után, ha szeretnénk, ízesítsük egy kis sóval a tahinit, majd ismét dolgoztassuk a gépet pár percig. Közben mindig kaparjuk le a gép oldalára ragadt szezámmagot, hogy mindenhol egységesen krémes legyen.
A tahini jól zárható dobozban a hűtőben 1 hónapig eláll.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!