Krémes vajmártás francia recept szerint - Zöldségekhez és húshoz is illik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyszerű mártás főtt zöldségek és sült húsok mellé tökéletes választás, de tésztával egybekeverve, sütőbe tolva is ki lehet próbálni.
A franciák szeretik a vajat és a mártásokat. A legismertebb mártások a francia konyhához köthetőek, régebbi szakácskönyvekben pedig rengeteg izgalmas szószreceptet találni, amelyek népszerűsége a besamel-, hollandi, barnamártás, és a többi öntet közt kicsit megkopott.
A vajmártásból többfélét is szoktak készíteni, az ételek fajtájától függően tudod őket összepárosítani. A fehér vajmártás például hal mellé tökéletes választás, a szószba mogyoróhagyma, fehérbor és fehérborecet is kerül. A mártások univerzumában a krémes vajmártás nagyon sokoldalúan felhasználható. A leggyakrabban sült húsok, főtt vagy párolt zöldségek mellé szokták kínálni, mindenki az ízlése szerint öntözheti az elé tett fogást. Ezt a mártást tésztával vagy zöldségekkel is egybeforgathatod, majd sütőben pirosra sütheted. Elkészítése után azonnal szokás kínálni, ha azonban megdermedne, vízgőz felett melegítsd és keverd át.
Krémes vajmártás
Hozzávalók 4 személyre
- 2.5 deciliter száraz fehérbor
- 20 dekagramm vaj
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A bort melegítsük fel, majd adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és elektromos habverővel addig verjük, míg sima lesz. Ezután vegyük le a tűzről, ízesítsük sóval, borssal, citromlével. Azonnal lehet kínálni főtt zöldségek vagy sültek mellé.
Fotó: Getty Images