Krémes vajmártás francia recept szerint - Zöldségekhez és húshoz is illik

5
Nyomtatás
vmcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az egyszerű mártás főtt zöldségek és sült húsok mellé tökéletes választás, de tésztával egybekeverve, sütőbe tolva is ki lehet próbálni.

A franciák szeretik a vajat és a mártásokat. A legismertebb mártások a francia konyhához köthetőek, régebbi szakácskönyvekben pedig rengeteg izgalmas szószreceptet találni, amelyek népszerűsége a besamel-, hollandi, barnamártás, és a többi öntet közt kicsit megkopott.

A vajmártásból többfélét is szoktak készíteni, az ételek fajtájától függően tudod őket összepárosítani. A fehér vajmártás például hal mellé tökéletes választás, a szószba mogyoróhagyma, fehérbor és fehérborecet is kerül. A mártások univerzumában a krémes vajmártás nagyon sokoldalúan felhasználható. A leggyakrabban sült húsok, főtt vagy párolt zöldségek mellé szokták kínálni, mindenki az ízlése szerint öntözheti az elé tett fogást. Ezt a mártást tésztával vagy zöldségekkel is egybeforgathatod, majd sütőben pirosra sütheted. Elkészítése után azonnal szokás kínálni, ha azonban megdermedne, vízgőz felett melegítsd és keverd át.

Krémes vajmártás

vmct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2.5 deciliter száraz fehérbor
  • 20 dekagramm vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A bort melegítsük fel, majd adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és elektromos habverővel addig verjük, míg sima lesz. Ezután vegyük le a tűzről, ízesítsük sóval, borssal, citromlével. Azonnal lehet kínálni főtt zöldségek vagy sültek mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon