
Vajjal összetört krumpli sajttal, tepsiben összesütve: a világ legkrémesebb körete

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A krémes krumplipüréből csodálatos dolgok készülnek, némi fantáziával sokkal különlegesebbé tehetjük a megszokott kedvencet.
Korábban már írtam róla, hogy a megmaradt krumplipürét nem érdemes kidobni, mert csodálatos dolgokat készíthetünk belőle. Persze nem kell a maradékra várni, sok olyan recept van, amihez friss krumplipüré szükséges, például, ha hercegnő burgonyát vagy pásztorpitét készítünk.
Nagyon szeretem a burgonyapürét, a felturbózott változatait is nagyon kedvelem - az egyik legizgalmasabb verzióban a krémes püré tepsibe kerül, ahol sok-sok sajttal és ropogós baconkockákkal sül össze. Az aranybarnára sült burgonya tetejére tálalásnál friss, finomra aprított petrezselyem vagy újhagyma kerülhet.
Kis fantáziával még több lehet belőle
Mivel a püré tetején bőven van sajt, csak falatozásnál derül ki, mi bújik meg a krémes köret belsejében. Ha legközelebb rakott burgonyát szeretnétek készíteni magyarosan, kolbásszal és főtt tojással, akkor az újítás kedvéért pakoljátok a püré közé a finomságokat, eszméletlenül finom lesz.
Krumplipüré tepsiben sütve

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm burgonya
- 8 darab bacon
- 4 evőkanál vaj
- 1 evőkanál tejföl
- 1.5 deciliter tej
- 20 dekagramm cheddar sajt
- 3 szál újhagyma
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, majd kockára vágva, bő vízben puhára főzzük. Vajjal, tejjel, tejföllel, sóval és borssal krémes állagú pürévé törjük.
A sajtot lereszeljük.
A bacont kockára vágjuk, saját zsírján lepirítjuk.
Jénaiba vagy más hőálló edénybe tesszük a burgonya felét, a szalonnakockákat szépen egyenletesen rászórjuk, majd a sajt fele is a krumplira kerül, ezután a maradék burgonya következik, a tetejére pedig ismét sajt. Toljuk 180 fokos sütőbe 15-30 percre, amíg szép aranybarna lesz a sajttal megszórt burgonya.
Tálalásnál finomra vágott petrezselyem vagy újhagyma kerülhet rá.
Fotó: Getty Images