Vajjal összetört krumpli sajttal, tepsiben összesütve: a világ legkrémesebb körete
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krémes krumplipüréből csodálatos dolgok készülnek, némi fantáziával sokkal különlegesebbé tehetjük a megszokott kedvencet.
Korábban már írtam róla, hogy a megmaradt krumplipürét nem érdemes kidobni, mert csodálatos dolgokat készíthetünk belőle. Persze nem kell a maradékra várni, sok olyan recept van, amihez friss krumplipüré szükséges, például, ha hercegnő burgonyát vagy pásztorpitét készítünk.
Nagyon szeretem a burgonyapürét, a felturbózott változatait is nagyon kedvelem - az egyik legizgalmasabb verzióban a krémes püré tepsibe kerül, ahol sok-sok sajttal és ropogós baconkockákkal sül össze. Az aranybarnára sült burgonya tetejére tálalásnál friss, finomra aprított petrezselyem vagy újhagyma kerülhet.
Kis fantáziával még több lehet belőle
Mivel a püré tetején bőven van sajt, csak falatozásnál derül ki, mi bújik meg a krémes köret belsejében. Ha legközelebb rakott burgonyát szeretnétek készíteni magyarosan, kolbásszal és főtt tojással, akkor az újítás kedvéért pakoljátok a püré közé a finomságokat, eszméletlenül finom lesz.
Krumplipüré tepsiben sütve
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm burgonya
- 8 darab bacon
- 4 evőkanál vaj
- 1 evőkanál tejföl
- 1.5 deciliter tej
- 20 dekagramm cheddar sajt
- 3 szál újhagyma
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, majd kockára vágva, bő vízben puhára főzzük. Vajjal, tejjel, tejföllel, sóval és borssal krémes állagú pürévé törjük.
A sajtot lereszeljük.
A bacont kockára vágjuk, saját zsírján lepirítjuk.
Jénaiba vagy más hőálló edénybe tesszük a burgonya felét, a szalonnakockákat szépen egyenletesen rászórjuk, majd a sajt fele is a krumplira kerül, ezután a maradék burgonya következik, a tetejére pedig ismét sajt. Toljuk 180 fokos sütőbe 15-30 percre, amíg szép aranybarna lesz a sajttal megszórt burgonya.
Tálalásnál finomra vágott petrezselyem vagy újhagyma kerülhet rá.
Fotó: Getty Images