Megmaradt a krumplipüré? Ki ne dobd, adunk pár tippet, hogyan használd fel!

krumplicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vannak ételek, amelyek másnap is finomak, jót tesz nekik a melegítés, és vannak olyanok is, amelyek csak frissen élvezetesek. Ilyen a krumplipüré is.

A krémes és lágy krumplipüré gyerekkori kedvencem, amit magában is képes voltam jóízűen elfalatozni. A mai napig rajongom ezért a vajjal és tejjel gazdagított köretért, de bármennyire is szeretem, csak és kizárólag frissen készítve tudom megenni. 

A krumplipüré ideális mennyiségének eltalálása mindig nehéz feladat. Nem szeretek ételt kidobni, de azt el kell ismernem, a krumplipüré már nem olyan finom másnap. Biztos vagyok benne, hogy mások is hasonlóan vélekednek és senki sem szeretné, hogy a selymes köret a kukában landoljon. Megoldás mindenre létezik, a megmaradt krumplipüré esetében pedig egyszerűbb dolgunk van, mint gondolnánk. Vegyük szépen sorra.

Krokett vagy lepény

Fogjuk a megmaradt pürénket, helyezzük a gyúródeszkára. Adjunk hozzá 1 darab tojást és annyi lisztet és tejfölt, hogy könnyen dolgozható, nem ragadós tésztát kapjunk. Formáljunk belőle kis hengereket vagy mini lepényeket, amiket serpenyőben, kevés olajon süssünk aranybarnára. Mellé egy ízes mártogatóst vagy zöldségekben gazdag salátát tálalhatunk.

krumpli2ct

Maradékmentés

Nézzünk szét a hűtőben, ha lapulnak benne olyan finomságok, melyek hamarosan lejárnak, használjuk fel őket, például sajt, kukorica vagy sonka. A megmaradt krumplipürét ezekkel és egy kis tejjel fellazítva öntsük egy tortaformába, majd süssük meg, ha szeretnénk, még pestót is adhatunk hozzá, merjük használni a fantáziánkat.

Krémlevesek sűrítése

Miután elkészítettük a levesünket, tegyük turmixgépbe vagy botmixer segítségével pürésítsük. Adjunk a megmaradt püréből a krémleveshez, ezzel is turmixoljuk össze kevés tejszín vagy tejföl társaságában, sokkal sűrűbb lesz a végeredmény.

Levesbetét

Levesbetétet is készíthetünk a maradék krumplipüréből. Adjunk hozzá egy kis lisztet, egy tojást, és gyúrjunk belőle tésztát. Könnyen formázható, nem ragadós tésztát kell kapnunk, amiből kis gombócokat formálunk, majd az elkészült leveshez adjuk. Pár perc főzés után már jó is.

Ha sok pürénk maradt, akkor nyugodtan készítsünk belőle pásztorpitét, ami az angol és francia konyha népszerű fogása. Tartalmas egytálétel, melyben a krumplipüré alatt szaftos húsos ragu bújik meg. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük