Mamaféle krumplis lángos tejfölös, újhagymás feltéttel – Magában falatozva is isteni finom

4
Nyomtatás
32109905 2462893 a7f75158917e96e5e24d4da84dd2c5b2 wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A legkirályabb hazai street food a lángos, igazi klasszikus, amit sosem fogunk megunni.

A lángos a régi strandidők, hétvégi piacos reggelik elmaradhatatlan, bő olajban sült tésztás finomsága, amit a leggyakrabban fokhagymás olajjal megkenve falatozunk, de a sajtos-tejfölös változat is nagyon népszerű. A kelt tésztából készült lepény feltétje persze más is lehet, káposzta, sült szalonna, lecsó, de még virslit is csomagolhatunk bele és úgy süthetjük ki a tésztát, szóval tényleg nagyon izgalmassá tudjuk tenni.

Régebben mindig megvolt a törzshelyünk, ha jó lángosra éheztünk, ez általában hétvégén kora reggel történt, amikor is nagybevásároltunk. A város legjobb lángosát szerintem a Hunyadi téri piacon sütötték, a feltétet sosem sajnálták róla. Annak idején, mikor még kislány voltam, mindig a szüleimmel tartottam, hisz a szombati reggeli a lángos volt a piacon - hogy ma mi a helyzet ott, azt nem tudom, rég jártam arra. Idővel, ha szóba került a lángos, inkább összedobtuk mi.

A kedvenc receptünk a mamától maradt ránk, a lepény tésztájába krumpli kerül, amitől sokkal puhább lesz, így készítve magában is isteni, de azért tegyünk rá valamit, úgy mégiscsak jobb.

Krumplis lángos

32109737 690a5a4373542781982db12f9cebafec wm

Hozzávalók 6 személyre

  • 40 dekagramm liszt
  • 30 dekagramm krumpli
  • 7 gramm élesztő
  • 1 nagy csipet
  • 1 bögre tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál tejföl
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit tisztítsuk meg, kockára vágva főzzük puhára, majd szűrjük le, még melegen villa segítségével törjük finom állagúra.

Az élesztőt egy bögre langyos tej és a cukor társaságában futtassuk fel.

A lisztet és a sót keverjük össze, majd adagoljuk a még langyos krumplihoz, ezután az élesztős keverék és a tejföl is a tálba kerül, jól dolgozható tésztát dagasztunk belőle. Fontos, hogy a kezünk ügyében legyen még liszt és tejföl, hisz ha túl ragadós, lisztet kell még hozzáadni, ha viszont az ellenkezője, akkor a tejfölből kell annyi, amennyitől jól dolgozható tésztánk lesz. A dagasztott tészta tetejét kicsit hintsük meg liszttel, majd konyharuhával fedjük le, meleg helyen hagyjuk kelni.

A szépen megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára szedjük és kis cipókra osztjuk, ha nagyobb gombócokat vágunk a tésztából, akkor olyan 6-8 darab lesz belőle, kisebb méretűből több jön ki. A kis cipóinkat 15 percig hagyjuk pihenni, majd vékonyra húzva vagy nyújtva bő olajban süssük aranybarnára. A krumplis lángos magában is finom, de a tetejére kerülhet tejföl, sajt, fokhagymás olaj, póréhagyma vagy pirított szalonnakockák.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon