Krémesre sült krumpliszeletek ropogós leveles tésztán: kétféle sajt koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pillanatok alatt elkészül a krumplilepény, amely nassolnivalóként, de salátával vagy hússal kiegészülve teljes értékű fogásként is megállja a helyét.
Egyszerű fogás, egyszerű hozzávalókból, mégis az egyik legfinomabb étel, amit mostanában készítettem. A krumpli, a fokhagyma és a rozmaring szentháromsága dominál benne, kiegészítik és fokozzák egymás ízét.
Tényleg egyszerű ételről van szó, mivel leveles tészta az alapja, szinte semmi munkád nem lesz vele. A tésztát meg kell szurkálni pár helyen, egyrészt azért, mert laposabb lepényt szeretnénk végeredményül, nem kell megemelkednie, és így tud távozni a gőz, másrészt, így a fűszeres olaj jobban átjárja.
A lepény tetejét pirult sajt koronázza meg, ne spórolj vele, érdemes kétfélét használni, a parmezán és a mozzarella nagyon jó választás.
Krumplis lepény leveles tésztából
Hozzávalók 8 szelethez
- 275 gramm leveles tészta
- 1 ek olívaolaj
- 200 gramm krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 tk rozmaring
- ízlés szerint só
- 200 gramm mozzarella
- 50 gramm parmezán
- kevés tej
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, gyaluljuk hajszálvékony szeletekre.
Az olívaolajat keverjük össze a zúzott fokhagymával és a rozmaringgal.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapíral, majd tegyük rá a 40x25 centisre kinyújtott leveles tésztát. A szélein hajtsunk vissza fél centit, hogy egy kis peremet képezzünk.
Szurkáljuk meg a tésztát villával pár helyen. Kenjük meg a fűszeres olívaolajjal, majd rendezzük el rajta a krumpliszeleteket. Ízlés szerint sózzuk.
Szórjuk meg a kétféle sajttal. A széleit kenjük le tejjel.
Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors