Krumplis palacsinta sült zöldségekkel töltve - igazi maradékfelhasználós kedvenc
Elfekvő padlizsán, répa, fél doboz babkonzerv is mehet bele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Ezt az ételt egyszer egy étteremben rendeltük, és annyira ízlett, hogy kénytelenek voltunk otthon is elkészíteni. Azóta bekerült a családi recepttárba, és mindenki boldogan falatozza, én meg boldogan készítem, mert finom, laktató, egészséges, és nincs vele túl sok munka, és főleg bele lehet tenni mindent, amit otthon találunk.
Palacsintatészta receptje nyilván mindenkinek van. Kivéve nekem, mert az nem mértékegység, hogy a kis piros vájdlingnak úgy negyedéig liszt, bele kicsi só, ráütünk pár tojást, aztán jöhet a tej és a szóda változó mennyiségben, amíg úgy nem találjuk, hogy jó lesz a sűrűsége.
Szóval, ez így nem kerülhet receptkártyája, de hát palacsintát érzésből kell sütni. És amikor érzésből megvan a palacsintatészta, akkor belereszelünk három közepes krumplit, kisütjük, és már kész is a krumplis palacsinta, amit olyan jól lehet tölteni grillezett zöldségekkel.
Minden mehet bele
A grillzöldség bármi lehet. Fagyasztott keverék is, persze, de ha vannak otthon másodosztályú frissességű zöldségeid: hagyma, padlizsán, cukkini, gomba, zöldhagyma, vagy répa csíkokra vágva, konzerv bab, borsó, kukorica, az is mehet bele nyugodtan. Lényeg, hogy addig süssük, hogy még ne legyenek teljesen puhák a zöldségek, de kemények sem.
A tetejére pedig szórhatunk zöldfűszereket, és csorgathatunk sok-sok tejfölt. Sőt, akár a tegnapi pörkölt vagy brassói maradéka is simán elfér a zöldségek közt, vagyis igazi maradék felhasználós étel. Most már biztosan értitek, hogy miért olyan népszerű ez nálunk.
Krumplis palacsinta zöldségekkel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 20 dekagramm liszt
- 1 kávéskanál só
- 3 darab tojás
- 2 deciliter tej
- szóda amennyit felvesz
- 3 darab krumpli
- 4 evőkanál olaj a sütéshez
- 4 evőkanál olaj és vaj keveréke a zöldségekhez
- 0.5 kilogramm zöldségek, ami van otthon
- ízlés szerint tejföl a tetejére
Elkészítés:
A hozzávalókból kikeverjük a palacsintatésztát, annyi szódát adunk hozzá, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd hozzáreszeljük (vagy kutteren áttoljuk) a krumplikat, és azt is hozzákeverjük.
Olajozott serpenyőben kisütjük mindkét oldalukat. Vastagabb lesz, mint a sima palacsinta, értelemszerűen.
Közben megtisztítjuk és összevágjuk a zöldségeket. Először a keményeket tesszük a serpenyőbe az olaj és vaj keverékére: hagymát, répát, ilyesmit, a végére hagyjuk az előfőzött és konzerv zöldségeket. Fedő alatt, egy kis vízzel addig pároljuk, amíg meg nem puhulnak kissé, utána levesszük a fedőt, és hagyjuk kicsit pirulni is.
A zöldségekből a palacsintára teszünk pár kanállal, félbe hajtjuk, és tejfölt kanalazunk a tetejére.
Fotó: Shutterstock