Egyszerű krumplisaláta citromos öntettel – Könnyedebb, mint a majonézes változat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Másnap a legfinomabb a krumplisaláta, amely majonéz nélkül sokkal frissebb és könnyedebb ízvilágot képvisel.
A krumplisalátához legtöbbször majonézes öntet társul, pedig nélküle is nagyon ízes fogást kaphatsz, csak egy dologra kell ügyelni. Az amúgy semleges ízű zöldséget mindenképpen hagyd állni az öntetben, amit még melegen önts rá a krumplira, mert akkor beszívja, mint egy szivacs.
Ha mégis majonézes öntetet szeretnél, akkor azt is tavasziassá tudod tenni, csak tegyél a salátába roppanós retket. Ha pedig majonéz nélküli, de igazán laktató fogásra vágysz, akkor készítsd el a német változatot, amelyet szalonnával gazdagíts.
Krumplisaláta citromos öntettel
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta:
- 1 kilogramm krumpli (salátakrumpli)
- 0.5 evőkanál só
- 120 gramm snidling vagy zöldhagyma
- 40 gramm aprított petrezselyem
Öntet:
- 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 50 milliliter citromlé
- 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 teáskanál mustár
- 1 kávéskanál cukor
- 0.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A krumplikat hámozzuk és tisztítsuk meg, majd a méretüktől függően vágjuk két- vagy háromfelé. Tegyünk fel egy nagy fazékban sós vizet forrni, majd tegyük bele a krumplikat. Főzzük őket 15 percig, vigyázva, hogy ne főzzük túl puhára. Szűrjük le, tegyük át egy tálba.
Az öntethez keverjük össze a hozzávalókat. A felét öntsük rá a krumplira, amíg még meleg és óvatosan forgassuk össze. Tegyük kicsit félre pihenni.
A snidlinget vagy az újhagymát vágjuk apróra és a szintén apróra vágott petrezselyemmel együtt keverjük bele a maradék öntetbe, majd öntsük a krumplira.
Fotó: Getty Images