Német krumplisaláta ropogós szalonnával: egytálételként is megállja a helyét

nemetkrumplisalicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A burgonyasaláta kapcsán a legtöbbünknek a majonézes szósszal összekevert krumplikockák jutnak az eszünkbe, amit hidegen a legjobb fogyasztani.

A gyerekkorom egyik mumusa a burgonyasaláta volt, "köszönhetően" annak, hogy a vendégségekben sokszor borzalmas ízű valamit szolgáltak fel ezen a néven. A rossz élmények után évekig rá se mertem nézni a hideg, tejfölös vagy majonézes salátákra, valahogy mindig eszembe jutottak azok a rémes próbálkozások. Étteremben és vendégségben ma is távol tartom magamat tőle, a saját konyhában készült krumplisalátákat azonban bátran kóstolom, szívesen fogyasztom.

El kell árulnom, azóta is görcsbe rándul a gyomrom, ha vendégségbe megyek, félek, mivel fognak kínálni. Érzéseimet mosollyal palástolom, miközben a katasztrofálisan sikerült krumplisaláta élménye újra felidéződik bennem. Szerencsére azért jó dolgokkal is találkozik az ember, így volt ez az egyik ismerősömnél, aki nem is akármilyen krumplisalátával kínált, német recept volt: már majdnem visszautasítottam, de a látvány és a mennyei illat bátorsággal töltött el. Életem egyik legfinomabb krumplisalátája volt, én inkább köretként tálalom, de önmagában is megállja a helyét.

Német krumplisaláta

nemetkrumplisalict

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 2 kilogramm burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 6 szál újhagyma/zöldhagyma (zöld végével együtt)
  • 20 dekagramm császárszalonna
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 3 evőkanál almaecet
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyákat alaposan mossuk meg, majd héjastul, egészben tegyük a fazékba, mehet mellé a megpucolt vöröshagyma félbevágva, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Addig főzzük, amíg a burgonya puha lesz. Ezután szűrjük le, és várjunk, amíg kihűl - öntsünk rá hideg vizet -, addig a saláta többi hozzávalójával tudunk foglalkozni.

A szalonnát kockázzuk ízlés szerint, tegyük serpenyőbe, és közepes lángon pirítsuk, míg ki nem sül a zsírja, ha szükséges, adhatunk hozzá kevés olajat. A szalonnakockákat jó ropogósra készítsük, miután elkészültünk, szedjük ki egy tányérra őket.

A lilahagymát kockázzuk apróra, a szalonna kisült zsírjában üvegesre dinszteljük, félretesszük.

A megtisztított újhagymákat finomra karikázzuk.

A burgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk kockára vagy karikázzuk össze. A burgonyát egy nagyobb méretű tálba tesszük, hozzáadjuk a dinsztelt lilahagymát, a pirított szalonnakockákat, a finomra vágott újhagymákat, ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá a mustár és az almaecet. Alapos keverés következik. Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük