![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Német krumplisaláta ropogós szalonnával: egytálételként is megállja a helyét
![nemetkrumplisalicover](https://kep.index.hu/1/0/3035/30356/303564/30356449_2330557_e9bd3134747a717f84d8976c9761e375_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A burgonyasaláta kapcsán a legtöbbünknek a majonézes szósszal összekevert krumplikockák jutnak az eszünkbe, amit hidegen a legjobb fogyasztani.
A gyerekkorom egyik mumusa a burgonyasaláta volt, "köszönhetően" annak, hogy a vendégségekben sokszor borzalmas ízű valamit szolgáltak fel ezen a néven. A rossz élmények után évekig rá se mertem nézni a hideg, tejfölös vagy majonézes salátákra, valahogy mindig eszembe jutottak azok a rémes próbálkozások. Étteremben és vendégségben ma is távol tartom magamat tőle, a saját konyhában készült krumplisalátákat azonban bátran kóstolom, szívesen fogyasztom.
El kell árulnom, azóta is görcsbe rándul a gyomrom, ha vendégségbe megyek, félek, mivel fognak kínálni. Érzéseimet mosollyal palástolom, miközben a katasztrofálisan sikerült krumplisaláta élménye újra felidéződik bennem. Szerencsére azért jó dolgokkal is találkozik az ember, így volt ez az egyik ismerősömnél, aki nem is akármilyen krumplisalátával kínált, német recept volt: már majdnem visszautasítottam, de a látvány és a mennyei illat bátorsággal töltött el. Életem egyik legfinomabb krumplisalátája volt, én inkább köretként tálalom, de önmagában is megállja a helyét.
Német krumplisaláta
![nemetkrumplisalict](https://kep.index.hu/1/0/3035/30356/303565/30356533_5a56684129586642005a9aba56cdb72e_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 kilogramm burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 6 szál újhagyma/zöldhagyma (zöld végével együtt)
- 20 dekagramm császárszalonna
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 3 evőkanál almaecet
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 csokor petrezselyem
- kevés olaj
Elkészítés:
A burgonyákat alaposan mossuk meg, majd héjastul, egészben tegyük a fazékba, mehet mellé a megpucolt vöröshagyma félbevágva, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Addig főzzük, amíg a burgonya puha lesz. Ezután szűrjük le, és várjunk, amíg kihűl - öntsünk rá hideg vizet -, addig a saláta többi hozzávalójával tudunk foglalkozni.
A szalonnát kockázzuk ízlés szerint, tegyük serpenyőbe, és közepes lángon pirítsuk, míg ki nem sül a zsírja, ha szükséges, adhatunk hozzá kevés olajat. A szalonnakockákat jó ropogósra készítsük, miután elkészültünk, szedjük ki egy tányérra őket.
A lilahagymát kockázzuk apróra, a szalonna kisült zsírjában üvegesre dinszteljük, félretesszük.
A megtisztított újhagymákat finomra karikázzuk.
A burgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk kockára vagy karikázzuk össze. A burgonyát egy nagyobb méretű tálba tesszük, hozzáadjuk a dinsztelt lilahagymát, a pirított szalonnakockákat, a finomra vágott újhagymákat, ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá a mustár és az almaecet. Alapos keverés következik. Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!