Tejszínes kukoricaleves zöldségekkel gazdagítva: laktató, melengető finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyszerű kukoricaleves felturbózva, jalapeno és chiliporral tüzesebbé téve isteni finom, olyan érzésünk lesz tőle, mintha Mexikóban egy helyi kis étkezdében falatoznánk.
A kukoricaleves pár éve lett népszerű kis hazánk konyhájában. Számtalan variációja létezik. Van, amelyikben csak kukorica található, és vannak olyan receptek, melyekben rengeteg finomság kerül a kukorica mellé, egyesek lepürésítik, mások darabokban hagyják a zöldségeket. A most következő változatban a répa, az angol zeller és a hagyma is szerepet kap, amit a szakácskönyvekben nemes egyszerűséggel szentháromságként szoktak emlegetni, mindig hangsúlyozva, ha ezek valamibe belekerülnek, az az étel maga lesz a tökély.
A leves az utolsó körben tejszínes sűrítést kap, a tálalás előtt pedig friss zöld fűszernövényekkel gazdagíthatjuk. Garantáltan beleszeret a család ebbe a krémes csodába, amit még tovább bolondíthatunk, például sajt- és sültbacon-kockák is kerülhetnek a tetejére. Hát nem isteni?
Kukoricaleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 doboz konzervkukorica
- 2 darab sárgarépa
- 2 szál angol zeller
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál chilipor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál fűszerkömény
- 1 teáskanál cukor
- 200 milliliter főzőtejszín
- 1 maréknyi friss koriander
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 darab jalapeno paprika
- 1 csokor újhagyma vagy póréhagyma
Elkészítés:
Fogunk egy nagyobb méretű lábast, beleteszünk egy kis vajat, utána mehet is a tűzhelyre, ha felolvadt a vaj, hozzáadjuk az apróra kockázott hagymát és 1 db szintén kockára vágott paprikát. Körülbelül 5 percig dinszteljük, majd a zúzott fokhagymát és a 2 evőkanál lisztet is hozzáadjuk, ezután 1 percig alaposan kevergetjük. Utána az apróra vágott sárgarépa, angol zeller és a fűszerek, só, bors, chilipor, kömény és az 1 teáskanál cukor is az edénybe kerül. Mindent alaposan elkeverünk, majd felöntjük vízzel az edény tartalmát. A fazék méretétől függ a víz mennyisége, a lényeg, hogy legyen bőven leve, inkább legyen több a víz, mivel még mást is teszünk a fazékba!
Forrásig békén hagyjuk a készülő levest, majd a kukorica is belekerül az edénybe. 5 perc után a tejszínt is hozzáadjuk a leveshez. Alaposan elkeverjük, pár percig még a tűzhelyen marad a leves, folyamatosan kevergetjük. Ezután levesszük a tűzhelyről, tálalásnál friss petrezselyem, koriander és a megmaradt kukorica, paprika és újhagyma kerülhet a tetejére.
Fotó: Getty Images