Kukoricás babsaláta friss petrezselyemmel: négyféle babból és csicseriborsóból
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a recept a bab szerelmeseinek szól. Tényleg az igazi, hardcore babrajongókat célozza meg. A salátába ötféle hüvelyes kerül, úgyhogy egy laktató, főételnek is beillő fogást kapunk végeredményül, főleg, hogy ez egy hatalmas családi adag.
A babsaláta nemcsak finom, hanem gyönyörű és színpompás is, van benne vörös-, fehér-, tarka- és fekete szemű bab, a nyári színekről pedig az aranysárga kukorica és az élénkzöld petrezselyem gondoskodik.
Babfajták beszerzése
A legtöbb bab könnyen beszerezhető, akár konzervformában is. Vörösbabból a vesebab a legjobb választás, de ha nem jutunk hozzá, bármelyik társa megteszi. Fehérből a cannellini a legfinomabb, ez konzervformában is kapható a legtöbb szupermarketben. A tarkababból a száraz a könnyebben elérhető, de egy-egy fajtája konzervként is fellelhető. A fekete szemű bab már nagyobb fejtörést okozhat, pedig ez is kapható a hipermarketekben, delikátokban és az ázsiai üzletekben.
A gyorsaság és az egyszerűség kedvéért vettük alapul a konzerveket, de természetesen, ha időnk engedi, főzzünk szárazbabot, azzal még jobb lesz. A recept csak irányadó, készíthetjük kevesebb babfajtából, másmilyenekből, a petrezselymet pedig bátran lecserélhetjük korianderre.
Kukoricás babsaláta
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 doboz kukorica (200 g)
- 1 doboz vörösbab (vesebab) (400 g)
- 1 doboz csicseriborsó (400 g)
- 1 doboz tarkabab (400 g)
- 1 doboz fehérbab (cannellini) (400 g)
- 1 doboz fekete szemű bab (400 g)
- 1.5 deciliter extra szűz olívaolaj
- 2 darab lilahagyma
- 1 deciliter fehérborecet
- 0.33 bögre cukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 marék petrezselyem
- 2 teáskanál friss oregánó (opcionális)
Elkészítés:
Ha konzervbabot használunk, szűrjük le, mossuk át, majd csöpögtessük le. A kukoricával tegyünk ugyanígy. Ha szárazbabot használunk, főzzük ki, szűrjük le.
Tegyük a babokat, a kukoricát és az apróra vágott lilahagymát egy tálba az olívaolajjal együtt. Sózzuk-borsozzuk, alaposan forgassuk át.
Egy kis tálban keverjük ki alaposan a cukrot az ecettel. Ha szép egynemű az öntet, öntsük rá a salátára.
A petrezselymet és az oregánót aprítsuk össze, szórjuk a salátára, keverjük össze. Tegyük a salátát hűtőbe pár órára.
Fotó: Getty Images