Olcsó és laktató kukoricás lepényke – Villámgyorsan összedobhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyszerű kukoricás lepényke igazi filléres étel, amit percek alatt összedobhatsz, mártogatóssal vagy friss saláta mellé kínálva tökéles ebéd vagy vacsora is lehet.
Apukám régebben gyakran készített kukoricás tócsnit, a reszelt burgonyához kukoricát, finomra aprított lilahagymát, kaliforniai paprikát, petrezselymet és pikáns fűszereket kevert. A kukoricával gazdagított burgonyaropogóst tejföllel és sajttal megszórva kínálta, elképesztően finom volt.
Egyik nap arra gondoltam, én is elkészítem ezt az egyszerű harapnivalót, de nem volt kedvem burgonyát reszelni, ezért lisztből sűrű masszát kevertem, ebbe került a kukorica, majd serpenyőben megsütöttem a kis lepényeket valamivel vastagabbra, mint ahogy a tócsnit szokták.
A lepényke tésztája bátran gazdagítható, ízlés kérdése, mivel dobod fel, a kukorica mellé kerülhet kaliforniai paprika is, ha szereted a csípős aromákat, akkor pedig jalapenóval vagy hegyes-erőssel gazdagítsd. Az így készült harapnivaló hűtőben három napig simán eláll, fogyasztás előtt érdemes mikróban megmelegíteni, saláták vagy mártogatós mellé kínálva tökéletes lesz.
Ha pedig más zöldségből szeretnél tócsnit készíteni, ez a spenótos nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Ha az eredeti krumplisra vágysz, de egészségesebb változatban, akkor pedig ezt az édeskrumplisat süsd meg.
Kukoricás lepényke
Hozzávalók 6 személyre
- 280 gramm liszt
- 350 gramm kukorica
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 marék petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olaj
- tej vagy víz
Elkészítés:
Szitáljuk tálba a lisztet és a sütőport, adjuk hozzá a tojást, a sót és a borsot, majd keverjünk ki sűrű, palacsintatésztához hasonló állagú masszát. Annyi vizet vagy tejet öntsünk a keverékhez, amennyi szükséges a megfelelő állag eléréséhez.
Ezután egy evőkanálnyi olajat is keverjünk a masszába, valamint a kukorica és a finomra vágott petrezselyem is mehet bele. Alapos keverés után kanalazzuk egy enyhén olajozott, forró serpenyőbe a masszát, nagyjából 2 evőkanálnyi adagokban. A kis lepények mindkét oldalát süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images