Vírusölő céklakrémleves tormával: életmentő a náthaszezonban
Ebben a fogásban két antioxidáns és vírusölő alapanyag is helyet kap: a céklából és tormából készült krémleves nemcsak finom, de szuperegészséges is.
Ha valami finom, krémes, melegítő fogást keresel, ami ráadásként még az immunrendszeredet is erősíti, ne keress tovább! Ez a karfiolkrémleves a tökéletes választás: a sült zöldségnek köszönhetően isteni, karakteres íze lesz, a kurkumának és a gyömbérnek hála pedig aranyat ér az influenzaszezonban.
Viszonylag sűrű lesz a végeredmény, úgyhogy ha picit hígabb levesre vágysz, esetleg a fűszerek erősségén lágyítanál, tejszínnel/kókusztejjel is felöntheted. Így még krémesebb és lágyabb lesz, picit édeskés beütést kap, érdemes kipróbálni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A karfiolt szedjük rózsáira, tegyük egy nagy tálba. Locsoljuk rá az olajat, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a kurkumát és a gyömbért. Forgassuk alaposan össze.
Szórjuk a tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást a darabok, majd toljuk a sütőbe kb. 20-25 percre, míg picit megpirulnak és megpuhulnak.
Forrósítsunk vajat egy lábasban, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát. Dinszteljük kb. 5 percig, majd mehet rá a zúzott fokhagyma is.
1 perc múlva adjuk hozzá a sült karfiolt, majd öntsük fel az alaplével. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük kb. 15 percig.
Utána húzzuk le a tűzről, egy botmixerrel pürésítsük, majd sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Chilipehellyel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu