Vírusölő céklakrémleves tormával: életmentő a náthaszezonban
Ebben a fogásban két antioxidáns és vírusölő alapanyag is helyet kap: a céklából és tormából készült krémleves nemcsak finom, de szuperegészséges is.
Számomra a cékla az ősz és tél egyik sztárzöldsége, hiszen a gyönyörű színe mellett (ami által sokkal színesebbnek tűnik bármelyik étel) egy sor fontos tápanyagot is biztosít a vitaminhiányos időszakban. Az antioxidánsok mellett tele van vassal, kalciummal és magnéziummal, és ha eddig csak savanyúság formájában fogyasztottad, akkor érdemes többféle módon is elkészíteni.
Ebbe a levesbe például pürésítve kerül, és reszelt torma egészíti ki – egy másik vírusölő gyökérzöldség, amely magas C-vitamin-tartalma miatt megfázás idején aranyat ér. Ezért ne csak a húsvéti időszakban jusson eszedbe, mint a sonka kísérője, hanem bátran csempészd bele más ételekbe is.
Tormás céklakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 5 cm friss gyömbér apróra vágva
- 1 csapott ek reszelt torma
- 700 g cékla megpucolva, felkockázva
- 300 g krumpli megpucolva, felkockázva
- 1 l zöldségalaplé
- 1 tk só
- 1 csipet bors
- 200 ml kókuszkrém vagy más főzőkrém
- 1 tk cukor (opcionális)
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben hevítsük fel az olajat, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a tormát is, és pirítsuk együtt is további fél percig.
Adjuk hozzá a céklát és a krumplit is, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a zöldségalaplével, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 20-25 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
Öntsük hozzá a kókuszkrémet, igény szerint édesítsük, majd öntsük át turmixgépbe, vagy egy botmixerrel pürésítsük selymesre. Tetszés szerint pirítóssal vagy ezzel a fokhagymás krutonnal fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!