Régi kedvenc a Lacikrumpli: szaftos, tartalmas finomság a mama receptjei közül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A Lacikrumpli kiadós, sütőben sült étel, majdnem olyan, mint sokak kedvenc rakott burgonyája, mégis más.
Igyekszem életben tartani a hagyományokat, például a mamám által készített régi ételek receptjeit: az egyik ilyen a Lacikrumpli, amit mindenki kicsit másképp készít. A mi családi változatunkban sertéshús kerül a krumplirétegek közé. A húst sokan nem készítik elő, a burgonyával együtt, a tepsiben sütik össze, mi viszont picit megpirítjuk előtte serpenyőben, szerintem úgy sokkal szaftosabb, puhább lesz a hús. Karaj helyett tarjából is el lehet készíteni, ha pedig tartasz a fűszeres kredencedben füstölt paprikát, akkor feltétlen szórj belőle a szeletekre.
A paprika és a hagyma is fontos szereplők a Lacikrumpliban. Én általában többféle paprikát teszek bele, olyat, amilyen a hűtőmben lapul éppen. A családom szereti a tüzesebb ízeket, így nálunk a hegyes-erős állandó lakója a fridzsidernek, de ha nem szeretnéd túl csípősre készíteni az ételt, vágd ki a paprika erét és magjait. A Lacikrumpli tetejére bőségesen kerül tejföl is, amelybe érdemes 1 tojást is belekeverni, de nem kötelező. Ha a nagyi változata szerint sütnéd a krumplit, akkor olaj helyett zsírt használj. A sütőben sült finomság tipikusan olyan étel, ami melegen finom, forrón pedig nehéz szépen kiszedni, de az íze kárpótol majd érte.
Lacikrumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 8 szelet karaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 darab TV paprika
- 2 darab hegyes-erős paprika
- só és bors ízlés szerint
- 3 deciliter tejföl
- kevés olaj
Elkészítés:
A karajszeleteket klopfoljuk ki, majd fűszerezzük sóval és borssal a hús mindkét oldalát.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd a hússzeletek mindkét oldalát süssük addig, amíg színt kapnak, a kész húst tegyük félre.
A hagymát vékonyan szeleteljük fel és dinszteljük meg a hús visszamaradt zsiradékján.
A megtisztított krumplit karikázzuk fel vékonyan.
A tepsi alját kenjük ki olajjal, majd a krumpli felét terítsük rá.
A krumplira helyezzük rá a hússzeleteket, a szeletekre mehet a dinsztelt hagyma, a hagymára a tetszőlegesen felvágott paprikák, majd a maradék krumpli.
A krumpli tetejét sózzuk és borsozzuk, a kikevert tejfölt kenjük rá, locsoljunk rá kevés olajat és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 40-60 percre. Időnként érdemes ránézni az ételre, mennyire pirul a krumpli teteje. Amikor szép színt kap a tejföl, elkészült az étel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors