A legjobb tepsiben készült fogások – A 10 legkedvesebb receptünket mutatjuk

tepsicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kedvenc receptjeim tepsiben készülnek, nem csak azért, mert viszonylag megúszós, tartalmas fogások, előnyei közé sorolandó, hogy nagyon változatos ételek készíthetők sütőben, az egyszerűtől az egészen különlegesig.

Persze az sem elhanyagolandó - ha már tepsiben készítjük az ebédet vagy a vacsorát -, hogy a hűvösebb napokon kifejezetten jólesik, ahogy a sütő bemelegíti a szobát, ráadásul finom illatok lengik be a lakást, de én még a nyári forróságban sem félek bekapcsolni a sütőt és összedobni valami könnyű, de nagyszerű finomságot.

Hasselback krumpli

A svédek sűrűn bevagdosott burgonyája, a hasselback, nagyon látványos, sokféleképpen izgalmassá tehető. Az így készült krumplit a leggyakrabban fűszeres vajjal öntözik meg. Sütés közben harmonikaszerűen szétnyílik, az így készített burgonya kívül ropogós, belül szaftos. A burgonyába vágott zsebekbe bátran tölthetünk mindenféle finomságot, vagy a tetejüket cicomázhatjuk, mondjuk ropogós baconnel.

hasselct

Hasselback sütőtök

Az irdalásos módszer más zöldségen is alkalmazható, például sütőtökön. Az édeskés húsú zöldség így készítve belül szaftos, kívül kellemesen ropogós, egyszerű fűszerezése ellenére tökéletes és gyönyörű. Ha kedveljük a pikánsabb aromákat, chilit is szórhatunk rá, vagy ha a húst hiányoljuk, sonka és sajt is kerülhet a zsebekbe.

31398049 004b66c07590a43a0981143707db68ec wm

Burgonyagratin

Az egyik legnagyobb kedvenceim a francia konyha gratin receptjei, melyeket nagyon változatosan lehet elkészíteni. Némileg hasonlít a magyar konyha rakott burgonyájára, abban biztosan, hogy mindkét ételt a legnagyobb örömmel tüntetjük el a tányérról, összetevőiben és elkészítésében azonban nagy a különbség. A legegyszerűbb burgonyagratin receptjében a vékonyra szelt burgonyakarikákat zsírosabb tejszínnel vagy besamellel önthetjük nyakon, a krumplit bacon vagy sonka gazdagíthatja.

gratin2ct

Karfiolgratin

A csőben sütést érdemes más zöldségekkel is kipróbálni, például karfiollal. Az így készült karfiolt magas zsírtartalmú tejszínnel, háromféle sajttal megbolondítva sütjük, magában is tökéletes, de ünnepi asztalon köretként is megállja a helyét.

karfiolct

Sajtos brokkoli

A karfiol rokonából, a zöld rózsáiról híres brokkoliból is ízes ételeket tudunk készíteni, melyet a vegetáriánusok főfogásként, a húsevők köretként fogyaszthatnak. Az izgalmas és egészséges brokkoli krémsajtos, tejfölös szószban sül, de nem sajnáljuk a sajtot és a fokhagymát sem az összetevőkből.

31191291 2a205f7d2113acd1f119d6073ac3b533 wm

Csülök pékné módra

A csülök pékné módra készítve régi recept, a csontos húst bevagdosva, jó sok fűszerrel 2-3 óráig főzzük, utána krumplival és hagymával sütjük össze pirosra. A laktató, ízletes tepsis fogást mindenki készítse el a neki tetsző adagban, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.

Sóágyon sült csirke

Ha nagy lakomára vágyunk és szeretjük a csirkét, különösen a hentesüzletekben kapható grillcsirkét, akkor szavazzunk bizalmat a nagyra becsült, ügyes kezű nagymamák rég elfeledett módszerének, a sóágyas sütésnek. Nem kell megijedni, a hús nem lesz ehetetlenül sós, az a fűszer szerepe, hogy a sütés közben a csirkéből kisült nedvességet felszívja, ettől pedig száraz sülés jöjjön létre, így olyan lesz, mintha kemencében készült volna.

sócsirkeeredetict

Sajtos krumplicsónak

A krumpli sokunk kedvence, hiszen változatosan tudjuk felhasználni és nagyon finom. Most még különösen aktuális a krumplicsónak, hiszen a tartalmas tepsis ételt öreg burgonyából érdemes összeállítani, az új szezonja előtt bőven találunk erre alkalmas krumplikat, amiket megtölthetünk mindenféle finomsággal. A recept bátran kipróbálható édesburgonyával, cukkinivel vagy gombával is.

krumplicsonakeredetict

Olasz rántott hús

A frissensülteket mindenki szereti, a rántott hús örök klasszikus, ami a legtöbb család hétvégi menüjében előkelő helyet kap. A rántott hús imádóinak ajánlom a következő receptet, melyben  olaszosan készül a nagy kedvenc. Az olasz verzió panírját gazdagabban készítjük, majd előkapunk egy jénait, és paradicsom passata, illetve kétfajta sajt társaságában a sütőbe toljuk.

olasz-rántott-húsct

Jalapeno baconbe tekerve

Ha vagány előétellel szeretnénk előrukkolni, akkor érdemes kipróbálni ezt a receptet, melyben a kissé tüzes jalapeno paprika kapja a főszerepet. A paprikát lágy krémsajttal töltjük meg, majd baconbe csomagoljuk, sütőbe toljuk, megsütjük. Ennyi az egész, gyorsan kész van a csípős előétel.

31326817 8e2c8e0768393834e9fc35574b692f14 wm

Fotók: Getty Images/Ács Bori/Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük