Lagzis barack olasz módra: a régi kedvenc lágy töltelékkel készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sátras lakodalmak egyik nagy kedvence a mutatós lagzis barack, amely az olaszok számára sem ismeretlen, de ők másképp készítik.
Látványra pont úgy néz ki az olasz édesség, mint a vidéki lakodalmakon megismert finom sütemény. Bár hasonlóan is készül, akad eltérés is bőven, kezdve a töltelékkel, de még a bevonat is más összetevőkből áll.
A magyar változatban a barackos süti tölteléke a tészta kivájt maradékából, dióból, kakaóból, rumból és baracklekvárból szokott állni. Az összeillesztett korongok mandulás, majd cukros bevonatot kapnak.
Az olasz változatban ricottával készül a töltelék, a süti pedig ételszínezővel kevert alma- vagy baracklében merül el. Olykor, hogy még jobban hasonlítson az édesség a barackra, a töltelékbe 1 szem mandula vagy dió is kerül, így amikor kettészedik, olyan, mintha a barack magja nézne farkasszemet a kóstolóval.
Lagzis barack olasz módra
Hozzávalók 25 darabhoz
Tészta:
- 550 gramm finomliszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 3 darab tojás
- 200 gramm cukor
- 110 gramm vaj
- 120 milliliter tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab citrom reszelt héja
Krém:
- 300 gramm ricotta
- 100 gramm cukor
- 1 darab narancs héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 120 milliliter alma- vagy baracklé
- 3 teáskanál piros ételfesték
- kristálycukor a hempergetéshez
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sütőporral.
A tojásokat üssük fel egy másik tálban, keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, tejet, vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját. Keverjük egybe az alapanyagokat, utána apránként adagolva a lisztes-sütőporos keveréket is dolgozzuk a masszába. Amikor szépen összeállt, a kezünkkel dolgozzuk tovább, gyúrjuk cipóba.
A begyúrt masszából csippentsünk le kis darabokat (körülbelül 30 grammosak legyenek), formázzuk őket kis labdává, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A kerek tészták tetejét kicsit (épphogy) az ujjaink segítségével nyomkodjuk le, majd a tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre, míg szép világosbarna színt kapnak a korongok.
A kisült korongokat hagyjuk kihűlni.
Krém:
A ricottát tegyük keverőtálba, szórjuk rá a cukrot, a reszelt narancshéjat, a vaníliakivonatot, utána az egészet keverjük egybe.
Összeállítás:
A kihűlt tésztakorongok belsejét egy éles kés segítségével vájjuk ki, csak annyia, hogy beleférjen a töltelék.
A ricottás krémet tegyük habzsákba, majd töltsük mindegyik tésztakorong kivájt belsejébe.
Fogjunk egy betöltött korongot és egy másikkal illesszük össze úgy, hogy a töltelék középen találkozzon.
Az alma- vagy baracklevet öntsük tálba, keverjük bele a piros ételfestéket (2-3 teáskanál).
Fogjunk egy összeillesztett labdát, mártsuk bele az alma- vagy baracklébe, utána hempergessük bele a barackokat a kristálycukorba. Díszítésnél mentalevelet helyezhetünk a barackos sütik tetejére.
Fotó: Getty Images