Lagzis barack olasz módra: a régi kedvenc lágy töltelékkel készül

6
Nyomtatás
lbcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sátras lakodalmak egyik nagy kedvence a mutatós lagzis barack, amely az olaszok számára sem ismeretlen, de ők másképp készítik.

Látványra pont úgy néz ki az olasz édesség, mint a vidéki lakodalmakon megismert finom sütemény. Bár hasonlóan is készül, akad eltérés is bőven, kezdve a töltelékkel, de még a bevonat is más összetevőkből áll.

A magyar változatban a barackos süti tölteléke a tészta kivájt maradékából, dióból, kakaóból, rumból és baracklekvárból szokott állni. Az összeillesztett korongok mandulás, majd cukros bevonatot kapnak.

Az olasz változatban ricottával készül a töltelék, a süti pedig ételszínezővel kevert alma- vagy baracklében merül el. Olykor, hogy még jobban hasonlítson az édesség a barackra, a töltelékbe 1 szem mandula vagy dió is kerül, így amikor kettészedik, olyan, mintha a barack magja nézne farkasszemet a kóstolóval. 

Lagzis barack olasz módra

barackossüti

Hozzávalók 25 darabhoz

Tészta:

  • 550 gramm finomliszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 3 darab tojás
  • 200 gramm cukor
  • 110 gramm vaj
  • 120 milliliter tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 darab citrom reszelt héja

Krém:

  • 300 gramm ricotta
  • 100 gramm cukor
  • 1 darab narancs héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 120 milliliter alma- vagy baracklé
  • 3 teáskanál piros ételfesték
  • kristálycukor a hempergetéshez
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sütőporral.

A tojásokat üssük fel egy másik tálban, keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, tejet, vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját. Keverjük egybe az alapanyagokat, utána apránként adagolva a lisztes-sütőporos keveréket is dolgozzuk a masszába. Amikor szépen összeállt, a kezünkkel dolgozzuk tovább, gyúrjuk cipóba.

A begyúrt masszából csippentsünk le kis darabokat (körülbelül 30 grammosak legyenek), formázzuk őket kis labdává, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A kerek tészták tetejét kicsit (épphogy) az ujjaink segítségével nyomkodjuk le, majd a tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre, míg szép világosbarna színt kapnak a korongok.

A kisült korongokat hagyjuk kihűlni.

Krém:

A ricottát tegyük keverőtálba, szórjuk rá a cukrot, a reszelt narancshéjat, a vaníliakivonatot, utána az egészet keverjük egybe.

Összeállítás:

A kihűlt tésztakorongok belsejét egy éles kés segítségével vájjuk ki, csak annyia, hogy beleférjen a töltelék.

A ricottás krémet tegyük habzsákba, majd töltsük mindegyik tésztakorong kivájt belsejébe.

Fogjunk egy betöltött korongot és egy másikkal illesszük össze úgy, hogy a töltelék középen találkozzon.

Az alma- vagy baracklevet öntsük tálba, keverjük bele a piros ételfestéket (2-3 teáskanál).

Fogjunk egy összeillesztett labdát, mártsuk bele az alma- vagy baracklébe, utána hempergessük bele a barackokat a kristálycukorba. Díszítésnél mentalevelet helyezhetünk a barackos sütik tetejére.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon