A megunhatatlan kókuszkocka régi, családi receptje: mézes tésztából az igazi
A kókuszkocka gyerekkori kedvencük, ami ünnepnapokon is gyakran kerül az asztalra, ráadásul elkészíteni sem bonyolult.
A kókuszkocka a világ egyik legfinomabb süteménye, régi kedvenc, mely a legenda szerint egy konyhai malőr eredményeként vált ismertté. A gasztromese szerint Angliában, 1896-ban Lord Lamington házában a séf véletlen csokiba ejtette a piskótát. Hogy ne vesszen kárba a sütemény, kókuszreszelékbe hempergetve megmentette. Egy másik történet szerint Lamington felesége készítette a süteményt a vendégeik számára a konyhában lelt maradékokból. Bárhogy is legyen, hivatalosan a kókuszos finomság neve Lamington cake, ez pedig megerősíti, hogy a kedvelt édesség Lamingtonék otthonából származik.
A kókuszkockát hagyományosan mézzel készítik, ettől lesz puha a tészta, az alábbi azonban egy vajasabb verzió. Hogy a tészta ne legyen száraz, megkapja a kakaós ruháját, melybe kötelező a rum, de hogy még fenségesebb legyen, lekvár is kerül a tésztára. Bármilyen lekvárral meg lehet kenni a finomságot, mivel azonban nyár van, érdemes málna-, eper-, meggy-, cseresznye- vagy ribizlilekvárral készíteni.
A kocka most nem hagyományos öltözéket kap, csak a teteje mázas és kókuszos, ha azonban szeretnéd, akkor az egészet felöltöztetheted. Ha így teszel, először vágd kockára a tésztát, aztán jöhet a máz és a kókuszreszelék.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjét a sóval kezdjük el habbá verni, közben adjuk hozzá a cukor felét és verjük kemény habbá.
A puha vajat a maradék cukorral keverjük simára, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, aztán a fehérjét.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sütőport, utána a tejjel keverjük csomómentesre, végül pedig a tojásos masszával is dolgozzuk össze.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe (legalább 25x35 centis), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre (a sütési idő sütőtől függően változhat).
A megsült tésztát tegyük rácsra, és várjuk meg, míg kihűl.
A kihűlt piskótát vágjuk félbe, az egyik felét kenjük meg lekvárral, utána illesszük rá a tészta másik felét.
A kakaót, rumot és a porcukrot forgassuk egybe, majd öntsük hozzá a forró vizet, utána adjuk hozzá a darabokra tört csokit, és addig keverjük, míg szép sűrű lesz a máz.
A sütemény tetejét kenjük meg a mázzal, majd szórjuk rá a kókuszreszeléket, és kockára vágva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu