Illatos, mennyei citromos eperlekvár: kezdőknek is sikerülni fog

elcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rejtsd a jó idő ajándékát csatos üvegbe, az eperlekvár egy kis plusztól lesz igazán finom, jelen esetben a citrom gondoskodik a különleges ízélményről.

Az eperszezon kezdete sokaknak egyet jelent a befőzéssel. Az illatos piros csemegéből fantasztikus szörp és lekvár is készülhet, melyekből a hidegebb napokon is jólesik csemegézni.

A házi eperlekvárnak nincsen párja, ráadásul az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. Az otthoni változat előnyei közt említendő, hogy egyrészt tudod, mi kerül az üvegbe, másrészt kedvedre dúsíthatod a lekvárt pluszízesítőkkel, és a textúrával is játszhatsz. Ha szeretnéd, darabos változatban is elkészítheted a finomságot. A házi lekvár a kamrában 5-6 hónapig is eláll.

Citromos eperlekvár

elct

Hozzávalók 8 decihez

  • 1 kg eper
  • 2 db citrom facsart leve
  • 800 g cukor
Recept idők

Elkészítés:

Az epret alaposan tisztítsuk meg.

A citrom facsart levét és a cukrot egy nagy fazékban, alacsony láng felett kezdjük el melegíteni. Amikor a cukor teljesen felolvadt, akkor az epret is keverjük hozzá, alacsony láng felett főzzük 25-30 percig. Utána vegyük magasabbra a hőt, és 5-8 perc alatt forraljuk egybe. A lekvárból 1 evőkanálnyit szedjünk egy hideg tányérra, 2-3 perc után vizsgáljuk meg az állagát, ha bőrös, akkor jó, ha nem, akkor főzzük még.

A lekvár tetejéről szedjük le a habot (ha van), majd adagoljuk tiszta befőttesüvegekbe, zárjuk le.

A betöltött üvegeket fordítsuk fejjel lefelé, és várjuk meg, míg teljesen kihűlnek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük