Savanykás cseresznyedzsem: tartósítószer nélkül készül

cseresznyedzsem
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyorsan, kevés munkával is lehet dzsemet készíteni, ráadásul a gyümölcsön és cukron kívül nincs szükség hozzá másra.

Dzsemet vagy lekvárt sokféleképpen készíthetünk, vannak egyszerűbb, gyorsabb és időigényesebb klasszikus receptek, ez a cseresznyedzsem az előbbi kategóriába tartozik. Tartósítószer nélkül, száraz dunsztolással készül, de aki sokáig szeretné tárolni, tehet egy kis szalicilt az eltett lekvár tetejére, vagy celofánt is tehet az üveg szájára pluszban, amit befőttesgumival erősíthet oda.

A lekvárhoz két dologra van feltétlenül szükség: gyümölcsre és cukorra. A cseresznyén kívül 1 citrom leve kerül a dzsembe, ez ízben és állagban is javítja a végeredményt, ugyanis a citrusfélék is tartalmaznak pektint, amely szuper zselésítő anyag. Az alább található recept se nem túl sűrű, se nem túl folyós állagot eredményez.

Az, hogy darabosra szeretnénk-e a lekvárt, rajtunk múlik: a cseresznye félbevágva kerül a lábosba, de krumplinyomóval vagy botmixerrel lehet pépesíteni. Lehet csak egy kis részét is pürésíteni, a többit pedig egészben hagyni.

Mikor van kész a dzsem?

Egy egyszerű módszerrel lehet tesztelni, mikor tökéletes már a dzsem állaga: csöpögtessünk belőle pár cseppet egy hideg tálkába, majd tegyük a tálat a hűtőbe 1 percre. Ha a hűtőből kivéve a lekvár redős, elkezd ráncosodni, készen van, tölthetjük a befőttesüvegekbe.

Cseresznyedzsem

cseresznyedzsem2

Hozzávalók 6 decihez

  • 750 gramm cseresznye
  • 500 gramm cukor
  • 1 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

Alaposan mossuk meg a cseresznyét, magozzuk ki, majd a háromnegyed részét vágjuk félbe, a maradékot hagyjuk egészben. 

Tegyük egy mély lábasba a citrom levével együtt, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Krumplinyomóval vagy botmixerrel picit pépesítsük a cseresznyét, attól függően, mennyire szeretnénk darabosra.

Gyöngyözve főzzük 7-8 percig, majd adjuk hozzá a cukrot. Alacsony lángon főzzük, míg az összes cukor el nem olvad. Gyöngyözve főzzük még 10 percig, közben folyamatosan kevergessük.

Ha kész van, merőkanállal töltsük a dzsemet kifertőtlenített, forró befőttesüvegekbe, vagy ha hidegek az üvegek, állítsuk őket forró vízzel teli tepsibe. Rögtön csavarjuk rájuk a tetejüket. 

Az üvegeket tegyük száraz dunsztba, vagyis csomagoljuk újságpapírba, majd takaróba, és ebben hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük