Villámgyors, leveles tésztás süti: mascarponekrémen csücsülnek a bogyós gyümölcsök

kamusüticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nincs kedvünk tésztát gyúrni, keleszteni, de még egy egyszerű piskótát se kevernénk ki, akkor készítsünk leveles tésztából süteményt, ugyanolyan finom lesz a végeredmény.

Most minek szépítgessük a dolgot? Bolti, kész leveles tésztát fogunk használni, szóval kb. annyi erőfeszítésbe kerül az egész, mint egy melegszendvics összerakása. Cserébe viszont pikk-pakk egy csodás süteményt varázsolhatunk az asztalra, amely ropog, omlik és tele van pakolva mindenféle finomsággal.

Íme az alapötlet, ti aztán azt pakoltok rá, amit csak szeretnétek: baracklekvár, dió, gyümölcsök, nutella, banán… na, kinek melyik lesz a kedvence?

Leveles tésztás, mascarponés süti

kamusütiajánló

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 csomag vajas leveles tészta
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • 12.5 dekagramm natúr krémsajt
  • 1 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál porcukor
  • 10 dekagramm mascarpone
  • 7 dekagramm étcsokoládé (apróra vágva)
  • 10 dekagramm fagyasztott fekete ribizli
Recept idők

Elkészítés:

A leveles tésztát a saját sütőpapírjával együtt kiterítjük egy tepsire (ha nem volt sütőpapírba tekerve, mi magunk teszünk alá egy sütőpapírt). A széleit villával lenyomkodjuk, és megkenjük a felvert tojással. A közepét alaposan megszurkáljuk, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig elősütjük. Kivesszük a sütőből (azt bekapcsolva hagyjuk, jön még vissza az egész), és félretesszük, amíg kicsit kihűl.

A krémsajtot kikeverjük a tojássárgájával, a mascarponéval és a porcukorral. A kihűlt tésztára kenjük (a széleket elkerüljük, hogy szép legyen a végeredmény). Megszórjuk csokival és a ribizlivel (lehet málna, áfonya vagy vegyes erdei gyümölcs is), és mehet vissza a sütőbe. További 20 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk 10 percet pihenni, miután kijött a sütőből. Reggelire is jó, csak mondom.

Nem csak édes süteményt készíthetünk leveles tésztából, ugyanerre az analógiára épül ez a duplán paradicsomos mediterrán pite is.

Fotó: Street Kitchen, cover: Getty Images

Ezt is szeretjük