
Különleges, körtés-kéksajtos pizza: tökéletes vendégváró is lehet
Körte, prosciutto és gorgonzola egy pizzán? Naná, és épp itt az ideje, hogy ezt a különleges, sós-édes változatot te is kipróbáld akár vacsorára, akár ünnepi előételként!
Ez a pizzarecept egy igazi, utolsó pillanatos vacsoraötlet, amiért az egész család hálás lesz. A leveles tésztás alapon kívül sok reszelt cheddar sajt, érett, nagy paradicsom, só, bors és kakukkfű kell csak hozzá, meg persze egy tojás, hogy ropogós legyen a leveles széle.
Az elkészítése pofonegyszerű, az ízei pedig emlékeztetni fognak egy finom, ropogós kérgű, sajtos pizzaszeletre, amit a konyhádban is tutira ott bujkáló paradicsomokkal tudsz még jobban feldobni.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A kinyújtott leveles tésztát fektessük egy vágódeszkára és vágjuk 6 egyenlő téglalapra.
A levágott darabokat tegyük egyesével a tepsibe úgy, hogy egymás között hagyjunk néhány centi helyet.
Minden lapot szurkáljunk meg párszor villával, majd minden szeletet szórjunk meg reszelt sajttal úgy, hogy a szélein hagyjunk kb. 1,5-2 cm-t üresen.
A tepsit tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a paradicsomos feltétet.
A paradicsomokat mossuk meg, majd vágjuk félbe vagy négy szeletre.
A szeletek mindkét oldalát hintsük meg ízlés szerint sóval, majd tegyük őket 2 papírtörlő közé, hogy az fel tudja szívni a paradicsomból a só hatására kiváló vizet.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A tepsit vegyük ki a hűtőből, majd minden szelet tetejére tegyünk néhány karika koktélparadicsomot, a tetejüket pedig szórjuk meg 2-3 friss bazsalikomlevéllel.
A tojást verjük fel egy kisebb tálban, majd a tészta széleit kenjük meg vele. Így sütés közben szép aranybarnára fognak sülni.
A pizzaszeleteket előmelegített sütőben süssük 20-25 percig, vagy amíg a tészta szélei szép színt kapnak és ropogósak lesznek.
A sütőből kivéve szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal, majd tálaljuk melegen akár előételként, akár vacsora gyanánt.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu