Márton napi libaleves egyszerűen: a húson kívül alig kell hozzá valami

Libaleveseredeticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A libahús nem népszerű a családom körében, csak akkor kerül az asztalra, amikor apukám megkívánja és úgy dönt, ő lesz a konyhafőnök.

E jeles alkalomra mindig novemberben, Márton nap közeledtével kerül sor. Van egy régi családi receptünk, amelyben egész csirke kapja a főszerepet. Csupa finom zöldség társaságában készül, a különlegessége, hogy amikor már megpuhul a hús, kikapjuk a fazékból, és egy tepsiben ropogós, aranyszínűre sütjük. E recept alapján apukám libacombbal próbálkozott, de nem feltétlenül kell hozzá ragaszkodni, libaaprólékból is tökéletes lehet a leves.

A leves nem bonyolult, egyszerűek a lépések. A titok nyitja a húsleves szűrése. Miután a húst, jelen esetben a libát, feltettük főni, forrás után tisztítsuk meg a levet, szedjük le róla a habot. Csak a tisztítás után adjuk a zöldségeket a leveshez. 

libaleves

Libaleveseredeticikk

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 kilogramm libahús (comb vagy aprólék)
  • 30 dekagramm sárgarépa
  • 20 dekagramm zellergumó
  • 5 dekagramm vöröshagyma
  • apróra vágott petrezselyem
  • 30 dekagramm gomba
  • 20 dekagramm zöldborsó
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított libaaprólékot vagy combot feltesszük egy fazék hideg vízben főni. Ha felforrt, lehabozzuk, leszedjük a zsírját. Nagyjából puhára főzzük.

A megpucolt és karikákra vágott zöldségeket - a hagyma maradhat egészben - a levesbe tesszük, adunk hozzá sót és borsot.

Lassú tűzön addig főzzük, míg minden megpuhul a levesben. 

Tálalás előtt finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és cérnametélt vagy más általunk kedvelt levestésztát kínálunk mellé.

Ha libacombbal készítettük, a megpuhult hús egy részét tepsiben aranyszínűre süthetjük, köret mellé, második fogásnak is tökéletes.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük