Zöldborsógazpacho percek alatt: nem igényel főzést a vitamindús leves
Ha friss lendületre vágysz, akkor ez a leves biztosan támogatni fog az elérésében: vitamindús, egészséges összetevőket tartalmaz, és még főzést sem igényel.
Ennek – a már színében is üdítő krémlevesnek – a zsenge nyári borsó és friss menta a két legfontosabb alapanyaga: selymes, könnyed fogás, amely hidegen és melegen is nagyon finom. Az elkészítése egyszerű, kezdőként is bátran nekiállhatsz, hiszen turmixgéppel vagy botmixerrel könnyen elérheted a lágy textúrát.
A leves nemcsak ízeiben különleges, de egészséges is: a zöldborsó sok rostot és fehérjét biztosít, a növényi joghurt által pedig sokkal kevesebb zsírt tartalmaz, mintha hagyományos főzőtejszínt, joghurtot vagy tejfölt használnál.
A póréhagymát dinszteljük 3-4 percig az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig. Mehet bele a krumpli, a só és a zöldségalaplé (vagy víz), és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 10 percig, vagy amíg a krumpli már majdnem puha.
Adjuk hozzá a borsót, a mentát, a citromlevet és a kókuszjoghurtot, forraljuk fel, és 1-2 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, öntsük át turmixgépbe vagy használjunk botmixert, és dolgozzuk krémesre. Igény szerint kevés cukorral édesítsük.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors