
Egyszerű lilahagymás paradicsomsaláta: sültek mellé a legjobb kísérő

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Az intenzív zamatú saláta édes, lédús paradicsommal, jéghideg öntettel készítve a legfinomabb.
Ahány ház, annyi szokás, minden családban megvannak a hagyományos kedvencek, amelyeket mindig ugyanúgy készítenek el, nem érdemes változtatni rajtuk. Nálunk a paradicsomsaláta ilyen, sültek vagy rántott hús mellé kötelező.
Az ízletes saláta titka, hogy mindig kiváló minőségű, édes, lédús paradicsomot kell használni, amely jéghideg öntettel készítve csodálatos. A dresszing nagyon egyszerűen készül, 1 bögre (2,5 deciliter) hideg vízben kell elkeverni a cukrot és az ecetet, majd hidegen a paradicsomra önteni. Ha van rá lehetőséged, akkor forgass egy kis zöldet is a salátába, úgy sokkal szebb és finomabb is lesz. A zöld lehet petrezselyem vagy bazsalikom, de ezek nélkül is isteni a paradicsomsaláta.
Lilahagymás paradicsomsaláta

Hozzávalók 4 személyre
- 50 dekagramm paradicsom
- 2 darab lilahagyma
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál cukor
- 1 bögre víz (hideg)
- 1 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hideg vízbe keverjük bele a cukrot, sót, borsot és az ecetet, majd fedjük le és 1-2 órára tegyük hűtőbe.
A megmosott paradicsomokat vágjuk fel tetszőleges karikákra, kockákra vagy cikkelyekre, majd helyezzük salátástálba.
A lilahagymát finomra vágva adjuk a paradicsomhoz, végül pedig öntsük rá a hideg öntetet és az olívaolajat, keverjük egybe a salátát, fogyasztásig lefedve tároljuk a hűtőben. Minél hidegebb, annál finomabb!
Fotó: Botos Claudia/Sóbors